Papež k italským fotbalistům: Buďte hlavně lidmi, až poté sportovci

20.5.2016 

Den před závěrečným zápasem Italského poháru (Coppa Italia) přijal papež František mužstva AC Milán a Juventus FC, která se v sobotu večer utkají na římském Olympijském stadionu. Jak papež řekl v úvodu, dnešní setkání je pro něj příležitostí, aby ocenil sportovní nadání i pěkné tradice obou fotbalových klubů a zároveň kopanou jako takovou.

”Myslím zejména na mnohé fanoušky, zvláště mladé, kteří vás se sympatiemi sledují. Přitahujete pozornost těchto lidí, kteří vás obdivují – jste proto povoláni k tomu, aby ve vás spatřovali lidské vlastnosti sportovců, usilujících o svědectví ryzích hodnot sportu.”

Úspěch družstva totiž závisí na mnoha ctnostech – souladu, oddanosti, přátelství, dialogu a solidaritě, pokračoval Petrův nástupce. Tyto duchovní hodnoty se mění ve sportovní, a tím ještě více vyzdvihují skutečný účel sportu, který často bohužel poznamenávají negativní jevy.

”Jde jednoduše o to, aby každý z vás byl v prvé řadě člověkem a teprve potom fotbalistou. Člověkem, který má své klady a zápory, ale především má svědomí, o kterém doufám, že do něj neustále vnáší světlo vztah k Bohu.”

Snažte se, aby člověk a sportovec žili mezi sebou v harmonii, nabádal papež hráče milánského a turínského fotbalového klubu a poradil jim, aby se čas od času vžili do postoje amatérských hráčů a vrátili se tak ke zrodu svých družstev. “Buďte šampiony ve sportu, ale hlavně se stávejte vítězi v mistrovství života!”, vyzýval papež na závěr.

”A bez obav, klidně a vyváženě, ukazujte světu morální a náboženské principy, kterými se řídí váš život.”

Kéž může být kopaná pozitivním poselstvím pro celou společnost, loučil se papež s italskými hráči.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.