P. Pavel Konzbul novým pomocným biskupem Brna

21.5.2016 

Papež František jmenoval nového pomocného biskupa v Brně. Stává se jím P. Pavel Konzbul, dosavadní farář brněnské katedrály sv. Petra a Pavla. Jako titulární biskupský stolec mu byla přidělena Litomyšl.

P. Pavel Konzbul se narodil roku 1965 v Brně. V roce 1989 absolvoval na Vysokém učení technickém v Brně v oboru elektrotechnologie. Po ukončení základní vojenské služby nastoupil od roku 1990 do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd v Brně v oboru konstrukce korekčních cívek pro NMR (nukleární magnetická rezonance) tomografii. V této oblasti obhájil doktorskou práci a publikoval odborné práce v zahraničí (Anglie, USA, Japonsko).

V roce 1995 vstoupil do Laického sdružení sv. Dominika. Po studiu na teologické fakultě sv. Cyrila a Metoděje na Palackého univerzitě v Olomouci byl 28. června 2003 vysvěcen na kněze a inkardinován do brněnské diecéze. Působil ve farnostech Letovice, Boskovice a Hustopeče u Brna. Od r. 2005 byl spirituálem Biskupského gymnázia v Brně, od roku 2013 pak farářem katedrály na brněnském Petrově a členem Kněžské rady brněnské diecéze. V loňském roce se stal kanovníkem Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.