Petrův nástupce sloužil liturgickou slavnost Těla a Krve Páně

26.5.2016 

Ve Vatikánu se dnes liturgicky slaví Boží tělo, slavnost Těla a Krve Páně, která se v Itálii a některých jiných zemích překládá na neděli. Papež František od sedmi hodin večer sloužil mši svatou na náměstí před Lateránskou bazilikou s následným eucharistickým procesím. Jako každoročně projde římskou Via Merulana a zastaví se před bazilikou Panny Marie Větší, kde Petrův nástupce po zpěvu hymnu Tantum ergo udělí svátostné požehání. Svatý otec při středeční generální audienci vyzval Římany i poutníky přítomné ve Věčném městě k „účasti na tomto slavnostním aktu víry a lásky k Ježíši, skutečně přítomnému v eucharistii.“ A ve dnešním tvítovém poselství v devíti jazycích připomíná: „Ježíš se nám daruje v Eucharistii, nabízí sám sebe jako duchovní pokrm, který sytí naše životy“. Připomeňme ještě, že svátek Božího těla zavedl roku 1264 papež Urban IV. po bolsenském eucharistickém zázraku, jehož svědkem byl český kněz Petr.
Ve své homilii papež František komentoval slova apoštola Petra z prvního listu Korinťanům (1 Kor 11,24.25): „To čiňte na mou památku“ a mimo jiné řekl:

To čiňte. Již dříve Ježíš žádal po apoštolech, aby činili to, o čem měl sám jasno v poslušnosti k Otcově vůli. Slyšeli jsme to před chvílí v evangeliu: „Vy jim dejte jíst“ (Lk 9,13). Ve skutečnosti je to však Ježíš, který žehná a láme chleby, dokud nenasytí všechen lid. Pět chlebů a dvě ryby však nabízejí jeho učedníci. A Ježíš to chtěl právě takto: místo, aby rozpustili zástup, měli dát k dispozici to málo, co měli. A potom další gesto: zbylé kousky chleba, které lámaly svaté a ctihodné ruce Pána, procházejí nuznýma rukama učedníků, kteří je rozdávají lidem. Činí to také spolu s Ježíšem a „dávají jíst“ spolu s Ježíšem. Je zřejmé, že tento zázrak nemá jenom utišit hlad jediného dne, nýbrž je znamením toho, co Kristus zamýšlí vykonat pro spásu celého lidstva darováním svého těla a svojí krve (srov. Jan 6,48-58). Přesto je však vždycky zapotřebí, abychom učinili ona dvě drobná gesta: nabídli trochu chleba a ryb, které máme, obdrželi z Ježíšových rukou lámaný chléb a rozdali jej druhým.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.