Petrův nástupce: V dialogu všichni vítězí, nikdo neprohrává

30.5.2016 

Papež František přijal včera odpoledne v Nové synodní aule ve Vatikánu představitele více než 40 univerzit z celého světa, kteří se sjeli do Říma na světový kongres Papežské nadace Scholas Occurentes. Seminář na téma „Univerzita a škola, zeď či most“, probíhal od minulého pátku v Římě. „Doufám, že to nebylo nudné,“ poznamenal s úsměvem papež v úvodu a poděkoval účastníkům za snahu „vytvořit atmosféru vzájemné komunikace.“ K tomuto tématu pak mimo jiné poznamenal:

Je třeba používat jazyka gest. Někdy rádi mluvíme a mluvíme... ale řeč gest je odlišná. Nestačí mluvit. Hrozí nám, že budeme prodávat dým a to nefunguje. Je zapotřebí řeči gest jakými jsou pohlazení či úsměv.

Jedna z otázek, které papežovi položili studenti, se týkala toho, jak prožívá svůj úřad a zda papež neuvažoval o odstoupení:

Neuvažoval jsem o odchodu, kvůli odpovědnosti. - Svěřím se vám: nepočítal jsem s tím, že mne zvolí. Bylo to pro mne překvapení, ale Bůh mi tím okamžikem daroval pokoj, který trvá dodnes. A nese mne vpřed. Je to milost, kterou jsem dostal. Na druhé straně jsem od přirozenosti bezstarostný a tak pokračuji dál.

Na setkání byly přítomny i známé osobnosti ze světa filmu: Richard Gere, Salma Hayek a George Clooney, kteří přijali od papežské nadace Scholas Occurentes cenu za svoji práci na podporu mladých lidí žijících na periferiích. Součástí semináře byla také kampaň proti šikanování (bullying).

Šikanování je agrese, která v sobě skrývá hlubokou krutost. Svět je krutý. Války jsou památníky krutosti... A dochází-li k válkám, jak by nedocházelo také k šikanování? Je to krutost páchaná na dítěti, které to pak udělá dalšímu dítěti... Dítě je tak masakrováno uvnitř. Nový svět proto vytvoříme jedině tehdy, když odstraníme všechny typy krutosti. Válka je krutost, ale tento typ války je ještě krutější, protože se obrací proti nevinným.

Papež František se zamýšlel také nad tím, jak chápat dialog:

Dialog je schopnost naslouchat, nediskutovat, ptát se. Dialog je most. Nemějte strach z dialogu. V dialogu nejde o zápas, ve kterém sledujeme, kdo vyhrál. Jde o to shodnout se na návrzích, abychom mohli jít dál. V dialogu vítězí všichni, nikdo neprohrává. V diskusi jeden vítězí a druhý je poražen, anebo jsou poraženi oba. V dialogu je mírnost, schopnost naslouchat a vcítit se do druhého. Je to klenutí mostů. Během dialogu, i když smýšlím odlišně, nediskutuji, ale spíše přesvědčuji mírností.

„Je potřeba odhodit pýchu a nadutost. Svět potřebuje snížit hranice agresivity a pěstovat jemnocit, mírnost, potřebu naslouchat a společně kráčet,“ vybízel papež František. Přibližně půldruhé hodiny trvající setkání s účastníky semináře zakončil Petrův nástupce požehnáním, načež požádal přítomné o modlitbu za sebe.

Během odpoledního programu bylo ohlášeno také zřízení platformy, jejímž prostřednictvím mohou mladí lidé klást papeži otázky. Františkovy odpovědi se pak objeví v knize, kterou vydá italské nakladatelství Mondadori letos v říjnu či listopadu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.