Papež František poděkoval za službu vězeňských kaplanů

31.5.2016 

„Jsem hluboce vděčný všem, kteří usilovně brání lidskou důstojnost vězněných, a jsem jim nablízku v modlitbě“, píše papež František v poselství, které prostřednictvím svého státního sekretáře zasílá do štrasburského sídla Rady Evropy. V této instituci od pondělka probíhá setkání evropských katolických vězeňských kaplanů, organizované Radou evropských biskupských konferencí. Svatý otec děkuje zejména za pastorační péči v průběhu mimořádného Svatého roku milosrdenství a cituje pasáž z Listu o aplikaci odpustků spojených se slavením jubilejního roku, která se týká právě vězňů: „Odpustky mohou věznění obdržet ve vězeňských kaplích. A pokaždé když budou procházet dveřmi svojí cely, obrátí-li se myšlenkou a modlitbou k Otci, bude to mít stejný význam jako průchod Svatou branou. Boží milosrdenství, které je schopno přetvářet lidská srdce, je rovněž s to proměnit život za mřížemi ve zkušenost svobody“, připomíná Svatý otec.

Setkání evropských kaplanů vězeňské služby se koná pod titulem „Radikalizace ve vězení z pastoračního pohledu“. Jeho cílem je vytyčit konkrétní pastorační postupy, které by bránily rozvoji extrémismu mezi vězni. Nakolik je přitom důležitá role vězeňského kaplana, vysvětluje mons. Paolo Rudelli, stálý pozorovatel Svatého stolce při Radě Evropy.

“Kaplanovou úlohou je doprovázet v duchovním životě a přitom si zachovat nezávislost – není totiž přímo vázán na vězeňskou správu. Naše setkání chce poukázat na význam vztahů mezi kaplany či jinými pastoračními pracovníky různých vyznání – jejich spolupráce může navodit atmosféru větší úcty a dialogu ve vězeňském prostředí. Pastorační péče by měla především poukázat na duchovní rozměr lidského života – je jistě důležité hájit náboženskou svobodu v rámci výkonu trestu, ale zároveň by tato náboženská svoboda měla přispívat ke sdílení a pokoji, nikoli k násilí a extrémismu.“

Uvedl na okraj setkání evropských vězeňských kaplanů stálý vatikánský pozorovatel v Radě Evropy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.