Papež: Bůh má slabost pro pokorné

1.6.2016 

Dnes dopoledne se na Svatopetrském náměstí sešlo asi 20 tisíc lidí na pravidelnou generální audienci. Zahájilo ji čtení z Lukášova evangelia (Lk 18,10-11.13-14) podávající podobenství o farizeovi a celníkovi v chrámu. V následné katechezi uvažoval papež o postoji, který je podmínkou vyslyšení modlitby, a výklad zmíněného podobenství zakončil slovy:

Ježíš uzavírá toto podobenství výrokem: „Říkám vám: Celník se vrátil domů ospravedlněn, ne však farizeus. Neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen“ (v.14). Kdo je z těch dvou více zkažený? Farizeus. Ten je vzorem zkaženosti. Předstírá mnodlitbu, ale dokáže se jenom naparovat před zrcadlem. Je zkažený a modlitbu předstírá. Kdo se totiž v životě považuje za spravedlivého, soudí druhé a pohrdá jimi, je zkažený a je pokrytec. Pýcha kompromituje každý dobrý skutek, vyprazdňuje modlitbu, vzdaluje od Boha i od druhých. Bůh si libuje v pokoře nikoli proto, aby nás pokořil. Pokora je spíše nezbytnou podmínkou, aby nás pozvedl a zakusili jsme milosrdenství, které zaplní naši prázdnotu. Modlitba pyšného nedojde k Božímu srdci, pokora ubožáka Jej však otevírá dokořán. Bůh má jednu slabost, slabost pro pokorné. Pokornému srdci Bůh zcela otevírá svoje srdce. Tuto pokoru vyjadřuje Panna Maria ve chvalozpěvu Magnificat: „Shlédl na svou nepatrnou služebnici. [...] jeho milosrdenství trvá od pokolení do pokolení k těm, kdo se ho bojí“ (Lk 1,48.50). Kéž nám naše Matka pomáhá modlit se pokorným srdcem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience obrátil papež pozornost k jedné aktuální události:

Na tento pátek připadá slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, která bude letos obohacena kněžskou poutí v rámci Svatého roku Milosrdenství. Všechny vybízím, aby se v tomto měsíci červnu modlili k Nejsvětějšímu Srdci za kněze a pomáhali jim svojí blízkostí a sympatií být vždycky obrazem tohoto Srdce, plného milosrdenství.

Po společné modlitbě Otče náš pak Petrův nástupce všem požehnal a jako obvykle se osobně věnoval přítomným nemocným a postiženým (foto).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.