Petrův nástupce k Papežskému misijnímu dílu: Chtělo by to mystiku!

4.6.2016 

Od poloviny tohoto týdne jednají v Římě národní ředitelé Papežských misijních děl na svém každoročním generálním shromáždění, letos ve znamení stého výročí vzniku Papežské misijní unie. Jejího zakladatele, blahoslaveného italského misionáře Paola Mannu, papež František připomenul při dnešní audienci:

“Bl. Paolo Manna velmi dobře pochopil, že formace a výchova ke službě církvi a jejímu vrozenému misijnímu poslání je cíl, který se týká veškerého svatého Božího lidu, v různosti jeho životních stavů a služebných úřadů.“

Misie utváří církev a udržuje ji ve věrné službě spásonosné Boží vůli, pokračoval Svatý otec. Nesmí se proto omezit na starost o shromažďování fondů a pečlivé rozdílení hmotné pomoci, byť jsou tato hlediska nezbytná:

“Chce to mystiku. Musí růst náš zápal pro hlásání evangelia. Obávám se – a chci se vám s tím svěřit – že vaše dílo se zakládá na dokonalé organizaci, ale chybí mu zanícení. Tutéž práci může odvést nějaká nevládní organizace – ale to vy přece nejste! Misijní unie, která nehoří nadšením, k ničemu není. Misijní dílo bez mystiky je zbytečné. Pokud si tedy něco máme odřeknout, zřekněme se organizace a jděme dál v mystice světců. Vaše misijní unie dnes potřebuje právě toto – mystiku světců a mučedníků. Trvalá práce na misijní formaci, kterou máte konat, nesmí být jenom intelektuálním kurzem, nýbrž má být součástí této vlny misijního zápalu, který se sytí mučednickým svědectvím.“

Církevní služba Papežských misijních děl vyžaduje nové promyšlení, obnovu a reformu – avšak reformu v pravém slova smyslu, tedy vycházející z osobního obrácení, vysvětlil Svatý otec v závěru audience pro účastníky generálního shromáždění Papežských misijních děl. Dodejme, že Českou republiku na něm zastoupil Mgr. Leoš Halbrštát, národní ředitel Papežských misijních děl.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.