Papež: Základem víry je skutek milosrdenství, jímž nás Ježíš spojil se Sebou

8.6.2016 

Na Svatopetrské náměstí se dnes dopoledne sešlo asi 30 tisíc lidí. Generální audience byla zahájena čtením Janova evangelia (Jan 2,3.6-10) o svatbě v galilejské Káně. Papež v úvodu svojí katecheze obrátil pozornost nejprve k skupině přítomných manželů, kteří v těchto dnech slaví zlatou svatbu:

Toto je dobré víno rodiny! Vaše svědectví je poučné pro novomanžele, které pozdravím později, a pro mládež vůbec. Je to skvělé svědectví, za které vám děkuji!

Potom Petrův nástupce přistoupil k tématu katecheze. Po předešlých reflexích nad Ježíšovými podobenstvími, které přibližují milosrdenství, zaměřil dnes pozornost na první Ježíšův zázrak čili - jak říká evangelista Jan - znamení, které „otevírá srdce víře“. Papež František nejprve poukázal na skutečnost, že Ježíš zahájil svoji veřejnou činnost na svatbě, čímž vystupuje jako proroky zvěstovaný Ženich lidu Božího, a poukázal na základ naší víry, totiž skutek Božího milosrdenství, kterým nás Ježíš se Sebou spojil. Potom komentoval některé výrazy zmíněného evangelia a mimo jiné řekl:

Slova, jimiž se Maria obrací na služebníky, korunují snubní rámec v Káně: „Udělejte všechno, co vám řekne“ (v.5). Je zajímavé, že jsou to poslední Mariina slova, jež jsou zachycena v evangeliích. Jsou jejím odkazem, který je určen nám všem. Také dnes nám Matka Boží všem říká: „Udělejte všechno, co vám – Ježíš – řekne“. Takový je její odkaz, a to je krásné! Jde o vyjádření, které připomíná formuli víry užívanou izraelským lidem na Sinaji jako odpověď na přísliby Smlouvy: „Všechno, co mluvil Hospodin, splníme!“ (Ex 19,8). A v Káně služebníci skutečně uposlechli. „Ježíš jim řekl: »Naplňte džbány vodou!« Naplnili je až po okraj. A nařídil: »Teď naberte a doneste správci svatby!« A donesli“ (Jan 2,7-8). Na této svatbě byla skutečně uzavřena Nová smlouva, a služebníkům Páně, tedy celé církvi bylo svěřeno nové poslání: „Udělejte všechno, co vám řekne!“. Sloužit Pánu znamená naslouchat Jeho Slovu a uvádět ho ve skutek. Je to jednoduché, ale zásadní doporučení Ježíšovy matky i životní program křesťana. Nabrat ze džbánu rovná se pro každého z nás svěřit se Božímu Slovu, abychom ve svém životě zakusili jeho účinnost. A potom, spolu se správcem svatby, který se napil vody proměněné ve víno, můžeme také zvolat: „Uchoval jsi dobré víno až do této chvíle“ (v.10). Ano, Pán stále uchovává ono dobré víno až k naší spáse, tak jako stále proudí z probodeného Pánova boku.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.