Delegace Světového společenství reformovaných církví na návštěvě Vatikánu

10.6.2016 

Delegace Světového společenství reformovaných církví dnes navštíví Vatikán, aby prohloubila vztahy s římskokatolickou církví, čteme v oficiálním prohlášení této organizace. Delegaci povede její předseda pastor Jerry Pillay a generální sekretář pastor Chris Ferguson. Na programu je audience u papeže Františka a návštěvy dvou Papežských rad: pro jednotu křesťanů a Iustitia et Pax.

Společenství reformovaných církví vede dlouhodobý dialog s Papežskou radou pro jednotu křesťanů. Uzavřena byla už jeho čtvrtá fáze na téma „Ospravedlnění a sakramentálnost: křesťanské společenství jako aktivní tvůrce spravedlnosti“. Jeho závěrečná relace by měla být brzy zveřejněna. Představitelé reformovaných církví se setkají také s členy Papežské rady Iustitia et Pax, aby – jak stojí v prohlášení – hledali oblasti vzájemné spolupráce. Právě spolupráce je totiž úhelným kamenem „Konfese z Accry“ (2004) přijaté Světovou aliancí reformovaných církví, jejíž nástupnickou organizací je právě Světové společenství, která konstatuje, že otázky spojené s ekonomickou a ekologickou spravedlnosti nemají být redukovány na pouze sociální, politická a morální témata, nýbrž mají být považovány za integrální součást víry v Ježíše Krista.

V rozhovoru s papežem Františkem chce pastor Ferguson vyjádřit „radost pramenící z vědomí, že skrze pokání a dialog se přibližujeme jednotě, která je Kristovým darem církvi, aby všichni mohli uvěřit.“ Delegace chce s papežem Františkem hovořit o příbuzných rysech již zmíněné Konfese z Accry a encykliky Laudato Si – zdůrazňuje prohlášení Světového společenství reformovaných církví k připravované návštěvě ve Vatikánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.