Vzpřímeně stát, trpělivě naslouchat, vycházet

10.6.2016 

Vzpřímeně stát a přijímat Boha, trpělivě naslouchat Jeho hlasu, vycházet a hlásat Jej druhým lidem – tato trojice postojů vystihuje křesťanský život, vysvětlil papež František při dnešním ranním kázání v Domu sv. Marty.

Člověk může být litujícím hříšníkem, který se navrací k Bohu, i vyvoleným, který Bohu zasvětil život. V obou případech může podlehnout obavám, že neobstojí, může propadnout depresím, když se víra zahaluje. Papež František se zamýšlel nad tímto hlediskem a cestami, které vedou z temnoty tunelu. Na okamžik se vrátil k situaci marnotratného syna, který hladoví a sklíčeně pozoruje vepře, ale zejména se zaměřil na hlavní postavu pátečního liturgického čtení – proroka Eliáše. Je to vítěz, který zápasil o víru, poznamenal Svatý otec, na hoře Karmelu zvítězil nad stovkami modloslužebníků. Nyní je prorok opětovně terčem pronásledování a zachvacuje ho skleslost. Zdeptaně se choulí pod stromem a čeká na smrt, avšak Bůh ho neponechává v tomto stavu vyčerpání, nýbrž za ním posílá anděla s rozhodným příkazem: Vstaň, najez se a jdi.

”K setkání s Bohem je nutné navrátit se do situace, v jaké člověk byl ve chvíli stvoření – tedy vzpřímeně stát a kráčet. Tak nás Bůh stvořil – na své výši, jako svůj obraz, v pohybu. Říká: Jen jdi, jdi dál. Obdělávej zemi, ať se rozrůstá, a rozmnožujte se…Dej se na cestu, vystup na Horu a tam se zastav v mé přítomnosti. Eliáš vstal a vydal se cestu.”

Vyjít a potom naslouchat Bohu, pokračoval papež František. Jak ale Pán kolem nás prochází? Jak se mohu setkat s Pánem v jistotě, že je to opravdu On?, ptal se dále. Čtení z knihy Královské je výmluvné – anděl vyzývá Eliáše, aby vyšel z jeskyně, do které se na hoře Chorebu ukryl, aby přebýval v Boží přítomnosti. Avšak k tomuto vyjití proroka nepřesvědčily prudký a silný vichr, který trhal skály, ani následující zemětřesení a šlehající oheň.

”Tolik hluku, vznešenosti a pohybu, ale Pán v nich nebyl. Po ohni následoval šum jemného vánku – anebo, jak stojí v originálu, sotva postřehnutelný zvuk ticha. A tam byl Pán. Jestliže se chceme setkat s Bohem, musíme vstoupit do svého nitra a naslouchat onomu ozvučenému tichu, protože v něm k nám promlouvá.”

Třetí požadavek, s nímž se anděl obrací na Eliáše, zní: Jdi. Vyzývá proroka, aby se vrátil stejnou cestou, protože mu svěřuje úkol, který má vyplnit. V této pobídce spočívá podnět k neustálé chůzi, aniž bychom se uzavírali do sobectví vlastní pohodlnosti, nýbrž naopak druhým odvážně přinášeli Pánovo poselství, tedy misijně vycházeli.

”Musíme neustále hledat Pána. Všichni víme, jak na nás působí těžké chvíle – tlačí nás k zemi, halí vše do temnoty. Nevidíme obzor a nedokážeme vstát – každý z nás to zná! Avšak Pán, který přichází, nás občerstvuje chlebem a svou silou a říká nám: Povstaň a jdi dál! Kráčej! Takto nastává setkání s Pánem – vestoje a v chůzi. Pak musíme s otevřeným srdcem čekat, až k nám promluví. A když nám řekne: “Já jsem to”, víra nabyde na síle. Je však víra jen pro mne, abych si ji hlídal? Nikoli! Máme jít a dávat ji druhým, pomazávat je, hlásat.”

Zakončil papež František dnešní ranní kázání v Domě svaté Marty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.