Papež schválil dekret o heroičnosti ctností olomouckého arcibiskupa Stojana

14.6.2016 

Svatý otec František schválil dekret o heroičnosti ctností olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana (foto) (1851-1923). Učinil tak při dnešní audienci pro prefekta Kongregace pro svatořečení, kard. Angela Amata, SDB.

Jiné dekrety uznávají heroický stupeň ctností dalších šesti Božích služebníků a služebnic a mučednictví 115 obětí pronásledování katolické církve ve Španělsku v druhé polovině třicátých let minulého století.
V andaluské diecézi Almería, která čítá 123 farností a 40 klášterů, zavraždily republikánské gardy ihned v počátku protikatolické represe 65 farářů. Celkově si jejich běsnění v letech 1936 až 1938 vyžádalo 465 obětí – z toho dva biskupy, 84 kněží, sedm školských bratří, pět dominikánů, dva jezuity, dva diecézní pracovníky, jednoho františkána a jednoho eucharistiána. Dekret Kongregace pro svatořečení vyhlašuje mučednictví z nenávisti k víře otce Josého Álvareze Benavides y de la Torre, děkana katedrální kapituly v Almeríi, a jeho 114 druhů.

Dekrety schvalující heroičnost ctností se kromě olomouckého arcibiskupa týkají dvou kněží, dvou řeholníků a dvou řeholnic. Jsou to Vicente Garrido Pastor (1896-1975), španělský diecézní kněz a zakladatel sekulárního institutu Obreraz de la Cruz, a dále mexický kněz Pablo María Guzmán Figueroa (1897-1967), člen kongregace Misionářů Ducha svatého a zakladatel ženské kongregace Eucharistických misionářek od Nejsvětější Trojice. Řeholníci, u kterých papež uznal heroický stupeň ctností, žili oba v první polovině minulého století a oba zemřeli v mladém věku – jsou to sicilský minorita Luigi Lo Verde (1910-1932) a portugalský benediktin, mystický básník Bernardo de Vasconcelos. Obě řeholnice jsou zakladatelkami řeholních společenství – Španělka Matka Elisea, občanským jménem Josefa Oliver Molina (1869-1931), založila kongregaci Sester Panny Marie z Hory Karmelu, známých jako “karmelitky z Orihuela”, zatímco Mexičanka Marie od Ježíše milosrdné lásky, občanským jménem María de Jesús Guízar Barragán (1899-1973), v šedesátých letech minulého století založila institut Guadalupských služebnic Ježíše Krista kněze, s charismatem “posvěcování kněží skrze modlitbu a díla milosrdné lásky”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.