Mons. Jurkovič v OSN: S migranty by nemělo být nakládáno jako s komoditami či produkty

15.6.2016 

Většina migrantů na světě odchází za prací, usiluje o zlepšení svých ekonomických a sociálních podmínek. Přesto nemají být vnímáni jen jako ohrožení národní stability a vydáni na pospas těm, kdo s nimi nakládají jako s komoditami či produkty. Stálý pozorovatel Svatého stolce při agendách OSN v Ženevě o tom hovořil na 32. zasedání Rady pro lidská práva věnované zvláštní zprávě o migrantech. Podle údajů této zprávy počet migrantů v loňském roce překročil 244 milionů osob. Ve srovnání s rokem 2000 došlo k 41% nárůstu.

Arcibiskup Ivan Jurkovič ve svém vystoupení připomněl apely papeže Františka na světové lídry, v nichž vybízí k lidskému přístupu k bratřím a sestrám, nuceným prchat za hranice v naději na bezpečný a přijatelný život. Vatikánský reprezentant zdůraznil, že je třeba uznat pozitivní přínos migrantů pro země, které je přijímají. Zmínil mezi nimi řešení demografického problému stárnoucí populace, stavění mostů mezi kulturami, podporu rozvoje domovských zemí přistěhovalců jak skrze přímé zasíláním prostředků rodinným příslušníkům, tak díky dovednostem nabytým v nové zemi. K tomu všemu dochází nejlépe tehdy, jsou-li migranti plně integrováni do společnosti. To se však děje na základě přístupu založeného na lidských právech, jejichž dodržování je zásadní pro to, aby se migranti stali činiteli kulturního a ekonomického rozvoje.
Vatikánský diplomat zdůraznil nutnost politiky, která zajistí bezpečnou a řádnou migraci. Zmínil rovněž negativní jev nucené migrace. „Lidé by neměli být nuceni emigrovat, ale spíše by měli mít svobodu činit tak plánovaně na základě svobodné vůle.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.