Papež navštívil domovy pro staré a nemocné kněze

17.6.2016 

Jak sdělilo tiskové středisko Svatého stolce, papež František dnes pokračoval v pátečních gestech milosrdenství. Okolo čtvrté hodiny odpolední vyjel z Vatikánu, aby tentokrát věnoval pozornost starým a nemocným kněžím. Chtěl vyjádřit blízkost těm kněžím, kteří se fyzicky nemohli účastnit kněžské pouti, duchovní obnovy a společné eucharistie s Petrovým nástupcem ze slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Jak zdůrazňuje vatikánské tiskové prohlášení, papež si ve své neúnavnosti vybral hned dvě kněžské komunity.

Nejprve zavítal do centra Monte Tabor, kde žije osm kněží z různých diecézí, kteří trpí odlišnými typy zdravotních obtíží. Doprovází je trvalý jáhen a psychoterapeut Ermes Luparia. Svatý otec se s celou komunitou setkal v její malé kapli, všechny osobně vyslechl a pozdravil. Setkání zakončila společná modlitba.

Druhou zastávkou se stal domov pro staré kněze římské diecéze, Casa San Gaetano, ve kterém nyní pobývá 21 kněží, většinou diecézních, ale také řeholníků. Starají se o ně tři řeholnice a další personál. Také zde Svatý otec František vůči každému osobně projevil svou lásku a srdečné sympatie. Papež si zároveň přál upozornit na skutečnost, že mnozí zapomínají na kněze na odpočinku, kteří vydali život ve službě církvi a věřícím, uzavírá tiskové sdělení Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.