Křesťané a muslimové musí společně čelit náboženskému fanatismu

14.7.2016 

Křesťané a muslimové se musí společně postavit proti náboženskému fanatismu a prosazovat pokoj a bratrství – řekl Vatikánskému rozhlasu mons. Miguel Ángel Ayuso Guixot, sekretář Papežské rady pro mezináboženský dialog, který se včera vrátil z Káhiry, kde navštívil muslimskou univerzitu Al-Azhar. Jeho schůzka s představiteli této nejvyšší sunnitské akademické instance se uskutečnila dva měsíce po návštěvě vrchního imáma této univerzity, šejka Ahmada Al-Tajíba (23. května 2016) ve Vatikánu. Mons. Guixot zhodnotil svoji návštěvu v Káhiře pro posluchače naší rozhlasové stanice.

Považovali jsme za důležité pokračovat ve stopách našich dřívějších jednání, která byla zahájena v roce 1998. Snažili jsme se a budeme se koncem září a začátkem října t.r. snažit dále rozvíjet témata výchovy, rodiny, mládeže, přínos věřících k míru, roli ženy a podobně, tedy prvky, které nám mohou pomoci. Na jedné straně odmítnout zneužívání náboženství, na druhé předložit pozitivní hodnoty, které v náboženstvích a v našich náboženských tradicích existují a pomáhají nám překonat těžkosti, s nimiž se dnes setkáváme. Existuje velká dobrá vůle a velká touha, abychom spolupracovali jako lidé patřící k odlišným náboženským tradicím a společně jakožto věřící podporovali každý typ boje proti chudobě prostřednictvím solidarity věřících ve službě člověku, a dále pracovali na obraně a podpoře lidských práv a důstojnosti každé lidské bytosti.

Došlo po historické návštěvě vrchního imáma Al-Tajíba v květnu t.r. ve Vatikánu a po vašem setkání v Káhiře podle vás k zahájení nové kapitoly v dialogu mezi Svatým stolcem a univerzitou Al-Azhar?

Víc než nová kapitola. Myslím, že jsme navázali na cestu, kterou jsme zahájili v roce 1998, a na tomto setkání jsme měli znovu možnost se o tom přesvědčit. Znovu jsme se chopili podepsané dohody, která má sloužit poznávání náboženských vyznání a zároveň se snažit objevit, jak sloužit dnešním společnostem, ve kterých žijeme, šířením bratrství, solidarity, spolupráce, spravedlnosti a pokoje, hledat řešení otázek pojících se k obecnému dobru celého lidstva a především společně bojovat proti každému náboženskému fanatismu, který je výrazem vydělování se a zdrojem nenávisti, násilí a terorismu. Role univerzity Al-Azhar a role Papežské rady pro mezináboženský dialog v katolické církvi je tudíž opravdu důležitá.

Říká mons. Guixot, sekretář zmíněné papežské rady po návštěvě na káhirské univerzitě Al-Azhar.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.