Aleppský františkán: Svět mlčí k masakru syrských dětí

15.7.2016 

Aleppo oplakává oběti posledního ostřelování, kterých je nejméně padesát – z větší části dětí. Více než čtyři sta lidí bylo v tomto týdnu zraněno a zmrzačeno. Granáty zasáhly také pastorační středisko katolického vikariátu, naštěstí bez obětí na životech. Vikariát přerušil veškeré letní aktivity pro mládež (foto) a ponechává otevřený pouze kostel, uvedl pro agenturu Asia News apoštolský vikář Aleppa, biskup Abou Khazen. Jak pro naše mikrofony potvrzuje o. Firas Lutfi z františkánské koleje sv. Antonína, také jejich klášter utrpěl těžké materiální škody.

“Raketové ostřelování trvalo 3-4 dny, a to zejména v noci…Muslimské rodiny se po měsíci ramadán sešli ke slavení svátku Eid al-Fitr. Zemřelo hodně dětí, které si hrály v městském lunaparku. Byly na místě mrtvé! Nemocnice, která stojí před naší kolejí, vůbec nebyla schopna pojmout tak velké množství raněných. V celém Aleppu dosáhl počet mrtvých nejméně padesátky a více než 400 lidí bylo zraněno a zmrzačeno. Lidé přitom prožívají nepopsatelnou úzkost. Když začalo ostřelování blízko našeho kláštera, lidi zachvátila panika. Někteří utíkali a hnali se ke svým autům, mladí lidé u nás v klášteře zase zbledli a měli strach, nevěděli, zda zůstat nebo utíkat. Problémem ostřelování je, že se vleče celé hodiny…Rádi bychom už v Sýrii měli mír. Vstoupili jsme do šestého roku války a není tu ani jiskřička naděje na trochu klidu a pokoje.“

Jak zdůrazňuje aleppský apoštolský vikář, násilí posledních dní není důsledkem bojů mezi dvěma armádami. „Fronta je jinde“, vysvětluje mons. Abou Khazen, „tady se útočí na bezbranné civilisty z pouhé pomstychtivosti, a to stále dokonalejšími zbraněmi“. Za útoky stojí extrémistické skupiny al-Nusra (syrská Al-kajda) a Islámský pseudostát, který byl Assadovým vojskem vytlačen asi 20 km za někdejší kvetoucí metropoli. Jak dodává syrský františkán, o. Firas, důvod války je ryze ekonomický.

“Bohužel hlavním hybatelem – jako v případě všech konfliktů a válek – jsou politické a hospodářské zájmy, které jsou navzájem provázané. Situace se vymkla z rukou – zpočátku to vypadalo na povstání, státní převrat, ale už po několika měsících jsme pochopili, že je to záležitost celé oblasti na mezinárodní rovině. Neválčí tu spolu dva státy, ale rakety zabíjejí především bezbranné obyvatele – děti, ženy, staré lidi. V Aleppu neexistuje místo, kde by se člověk cítil bezpečně. Zorganizovali jsme letní tábor pro 350 dětí, ale před několika dny jsme jej museli přerušit…Kam teď děti půjdou? Vrátí se domů, za stále rostoucího strachu a neklidu. Také rodiče totiž nejsou klidní a nechtějí za této situace děti na tábor posílat. A to přitom v naší koleji máme rozhlehlé prostory, které pojmou stovky lidí. Chybí nám pouze mír, který očekáváme od Knížete pokoje. Osobně už zoufám nad lidskými pokusy, protože vždy, když vsadíme na člověka, najdeme jenom zájmy, konflikty a násilí.“

„Jsme v Božích rukou. Modlete se za nás, aby nám Pán udělil tolik očekávaný a vytoužený mír“, uzavírá otec Firas Lutfi, františkán ze syrského Aleppa a člen kustodie Svaté země.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.