Papež: Ve schopnosti naslouchat tkví kořen pokoje

17.7.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež komentoval dnešní evangelium (Lk 10, 38-42), které podává Ježíšovu návštěvu v domě dvou sester. Marta věnující se obsluze návštěvy se obrátila na Ježíše, aby poručil její sestře Marii, která seděla a naslouchala Ježíšovým slovům, aby jí pomohla při obsluze. Ježíš však namísto toho vytknul Martě, že zanedbává to, co je potřebnější, totiž naslouchání, které především umožňuje hostu, aby se cítil jako doma. V závěru papež František řekl:

Takto pojatá pohostinnost, která je jedním ze skutků milosrdenství, představuje opravdovou lidskou a křesťanskou ctnost, které v dnešním světě hrozí, že se vytratí. Budují se totiž pečovatelské domy a útulky, avšak ne vždy se v nich prokazuje skutečná pohostinnost. Vznikají různé instituce, kde se léčí různé formy nemocí, samoty, marginalizace, avšak zmenšuje se pravděpodobnost, že v nich cizinec, vyděděnec a vyhnanec najde někoho, kdo je ochoten jej vyslechnout, tedy naslouchat bolestným lidským osudům cizinců, uprchlíků a migrantů. Dokonce i doma, ve vlastní rodině se může stát, že lze snadněji obdržet služby a péči různého druhu spíše než naslouchání a pohostinnost.
Dnes se horečnatě zaobíráme tolika problémy, z nichž některé nejsou důležité, že se umenšuje schopnost naslouchat. Jsme neustále zaneprázdněni a tak nemáme čas naslouchat. A já bych vám chtěl položit otázku, na kterou ať si každý v duchu odpoví: Máš ty, manželi, čas naslouchat svojí manželce? A ty, ženo, máš čas naslouchat svému manželovi? A vy, rodiče, „ztrácíte“ čas nasloucháním svých dětí? Anebo prarodičům, starým lidem? – Někdo možná řekne: „Ale staří říkají stále stejné věci, jsou nudní...“ - Potřebují však, aby je někdo vyslechnul! Naslouchat. Prosím vás učte se naslouchat a věnovat více času naslouchání. Ve schopnosti naslouchat tkví kořen pokoje.
Panno Maria, Matko naslouchání a starostlivé péče, nauč nás ať jsme ke svým bratřím a sestrám přívětiví a pohostinní.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě obrátil pozornost k násilným událostem ve francouzském Nice:

Ve svých srdcích zakoušíme hlubokou bolest nad krveprolitím, které minulý čtvrtek večer v Nice, zkosilo mnoho nevinných životů, dokonce mnoha dětí. Jsem nablízku každé truchlící rodině a celému francouzskému národu. Bůh, dobrý Otec, ať dá všem obětem odpočinout ve svém pokoji, poskytuje oporu raněným a potěší příbuzné; ať rozptýlí plány teroru a smrti, aby se již žádný člověk neodvážil prolévat krev bratra. Otcovské a bratrské objetí všem obyvatelům Nice a celému francouzskému národu! Nyní se všichni společně pomodleme za oběti tohoto krveprolití a jejich příbuzné.

Papež vyzval nejprve k tiché modlitbě a potom k recitaci andělského pozdravení, tedy Zdrávas Maria.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.