Jan Pavel II.: Pěstujte ekumenické vztahy s východní Evropou

23.9.2004 

Jan Pavel II. přijal účastníky kongresu benediktinských opatů. Od 21. do 29. září zasedá 230 opatů nejstarší západní řehole v římské koleji sv. Anselma na Aventinu. Témata letošního setkání představil papežovi P. Wolf Notker, který jako opat primas stojí v čele konfederace řádu sv. Benedikta.

"Zůstaňte věrni svým dějinám," vyzval benediktiny Svatý otec. "Náš sekularizovaný svět je dlužníkem vašich komunit, které staví Boha do centra. ... Skrze liturgii, studium a práci buďte příkladem křesťanského života plně orientovaného k Bohu a hledící s úctou na člověka na stvoření," řekl Jan Pavel II. v promluvě k benediktinským opatům a dalších účastníků Kongresu. Povzbudil dále opaty k pěstování ekumenických vztahů s východní Evropou. "V tomto historickém okamžiku je to mimořádně důležité pro zachování křesťanských kořenů Evropy," dodal Svatý otec.

Na setkání benediktinských opatů byli pozváni také zástupci jiných křesťanských vyznání a 24 sester benediktinek. Kongres se koná každé čtyři roky a zabývá se otázkami celé Benediktinské konfederace a správy Koleje a university sv. Anselma v Římě. Kromě běžných administrativních problémů se letos zabývá rovněž tématem globalizace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.