Zemřel kardinál Macharski, Wojtylův nástupce v Krakově

2.8.2016 

Ve věku 89 let zemřel v Krakově kardinál František Macharski, někdejší metropolita tohoto města. Před několika dny jej v nemocnici navštívil papež František. V kondolenčním telegramu Svatý otec připomíná biskupské heslo zesnulého kardinála „Iesu, in te confido!“ – „Ježíši, důvěřuji ti“, kterým se řídil celý jeho života. „Nyní ve Svatém roce milosrdenství, se (toto heslo) stalo výmluvným zvoláním, hlásajícím naplnění díla, které mu Pán svěřil již při křtu (...) a posléze spolu s darem kněžstvím, když jej povolal k úkolu posvěcovat lid slovem a milostí svátostí.“ Papež František vypočítává úkoly, k nimž byl povolán a které plnil s „horlivostí pastýře“. Působil jako profesor a rektor krakovského semináře. V roce 1978 se stal bezprostředním nástupcem Karola Wojtyly na krakovském arcibiskupském stolci a o rok později jej Jan Pavel II. jmenoval kardinálem.

„S důvěrou v Boží milosrdenství naplňoval toto dílo jako otec kněží a věřících, svěřených jeho péči. Vedl církev v Krakově nesnadným obdobím politických a sociálních transformací, s moudrostí a zdravým odstupem, s úctou ke každému člověku, s péčí o dobro církevního společenství a především se starostí o zachování živé víry v srdcích lidí,“ čteme v papežském telegramu. Papež František vzpomíná rovněž svou poslední návštěvu u nemocničního lůžka kardinála Macharského, jako na dar Prozřetelnosti. „V poslední etapě svého života byl velice zkoušen utrpením, které přijímal s klidem ducha. I v této zkoušce zůstal věrným svědkem důvěry v Boží dobrotu a milosrdenství. Takto zůstane zapsán v mé paměti a v modlitbách. Kéž jej Pán přijme do své slávy!“ Píše v kondolenčním telegramu papež František.

V rozhovoru natočeném v roce 1997 pro Vatikánský rozhlas kardinál Macharski odpovídal rovněž na dotaz, jaký den své pastorační služby považuje za nejkrásnější. Odvětil s odkazem na vážnou nemoc, kterou prošel na začátku 90. let:

„Ohlašoval se už od roku 1992. S klidem mohu říci, že ten nejkrásnější den, dá-li Pán Bůh, bude ten poslední den, který předznamená setkání bez konce.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.