Ustavena komise pro studium diakonátu žen

2.8.2016 

Při květnovém dialogu s účastnicemi plenárního shromáždění Mezinárodní unie generálních představených ženských řeholí v aule Pavla VI. (12.5.) Svatý otec František vyjádřil úmysl “ustavit oficiální komisi, která by se zabývala otázkou diakonátu žen, a to zejména ve vztahu k prvotní církvi”. Jak dnes uvedlo tiskové středisko Svatého stolce, papež po zralé úvaze a intenzivní modlitbě rozhodl o založení této komise, jejímž předsedou se stává arcibiskup Luis Francisco Ladaria Ferrer, S.I., sekretář Kongregace pro nauku víry. Mezi členy komise Petrův nástupce jmenoval šest mužů a šest žen.

Něžné pohlaví zastupují s. Nuria Calduch Benages, M.H.S.F.N., členka Papežské biblické komise, prof. Francesca Cocchini, která vyučuje na římské univerzitě La Sapienza a Patristickém institutu Augustinianum, s. Mary Melone, S.F.A., rektorka římské Papežské univerzity Antonianum, prof. Marianne Schlosser, přednášející spirituální teologii na vídeňské univerzitě a členka Mezinárodní teologické komise, prof. Michelina Tenace, která vyučuje fundamentální teologii na římské Papežské univerzitě Gregoriana, a konečně prof. Phyllis Zagano, přednášející na hemsteadské univerzitě Hofstra University ve státě New York.

Kromě předsedy nově ustavené komise budou diakonskou službu žen studovat ještě jiní dva jezuité: o. Santiago Madrigal Terrazas, S.I., profesor ekleziologie na madridské Papežské univerzitě Comillas, a o. Bernard Pottier, S.I., který vyučuje na bruselském Institutu teologických studií (Institut d’Etudes Théologiques), a je členem Mezinárodní teologické komise, dále předseda římského Patristického institutu Augustinianum a profesor patristiky, o. Robert Dodaro, O.S.A., a profesor ekleziologie na římské Papežské salesiánské univerzitě, o. Aimable Musoni, S.D.B. Do nové komise byli jmenováni rovněž další dva členové Mezinárodní teologické komise: Mons. Piero Coda, předseda Univerzitního institutu Sophia v italském Loppianu, a o. Karl Heinz Menke, emeritní profesor dogmatické teologie na bonnské univerzitě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.