Arcibiskup Gugerotti: Ukrajina prohrává na všech frontách

11.8.2016 

Situace na Ukrajině se stále zhoršuje. V posledních dnech válka znovu ožila, přibývá obětí na životech, informuje z Kyjeva apoštolský nuncius arcibiskup Claudio Gugerotti. Jaké jsou největší potřeby, pokud jde o humanitární situaci?

„Pomoc těm, kdo žijí v oblasti, kde se střetává kontingent separatistů a ukrajinské armády. Je to oblast posetá minami, kam je velmi obtížné pomoc doručit – riskujete, že vyletíte do vzduchu. V této oblasti pokračuje bombardování, mnoho domů je v troskách a lidé zůstávají izolováni. Další z nejzasaženějších skupin jsou ti, kdo žijí v oblasti kontrolované separatisty, protože jde zejména o staré lidi. Třetí skupinou jsou uprchlíci, kterých je na Ukrajině jistě více než jeden milion.“ Ukrajinský konflikt za sebou nechal 9,5 tisíce mrtvých a dva miliony lidí muselo opustit domovy. Z hlediska mezinárodní politiky se však Ukrajina ocitla na okraji. Pozornost světa se soustředí jinam.

„Nutno říci, že z politických důvodů není připomínání Ukrajiny v módě. Ukrajina je zemí, která způsobila či prohloubila potíže ve vztazích mezi Spojenými státy, Evropou a Ruskem, postavila je do šachu. Mluvit dnes o Ukrajině by tedy znamenalo mluvit o vlastních neúspěších. Nemyslím si, že by mlčení o Ukrajině bylo zcela spontánní. V tom smyslu, že Ukrajina, která se samozřejmě nacházela ve sféře vlivu Ruské federace, se rozhodla – rovněž nepochybně pod západním tlakem – obrátit směrem k Evropě a Spojeným státům. Došlo na Majdan, na faktické oddělení od Ruska se všemi hospodářskými důsledky. Ale zároveň z různých důvodů Západ nenastoupil na místo Ruska, nepřemýšlí o zlepšení životních podmínek místního obyvatelstva. Proto tedy v této chvíli Ukrajina prohrává na všech frontách.“ - řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Gugerotti. Papežský diplomat v Kyjevě připomíná dramatické důsledky války pro místní obyvatelstvo. Jako příklad uvádí, že kupní síla průměrného platu se od dob Majdanu čtyřikrát snížila. „To znamená, že k válce přistupuje ještě problém všeobecného zchudnutí na celé Ukrajině. Pokud se to nezmění, hrozí nám válka mezi chudými,“ varuje arcibiskup Gugerotti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.