Kardinál Jaworski oslavil 90. narozeniny

22.8.2016 

90. narozeniny oslavil včera kardinál Marian Jaworski, emeritní arcibiskup lvovské arcidiecéze a jeden z nejbližších přátel a spolupracovníků Jana Pavla II. Narodil se v roce 1926 ve Lvově a stal se prvním biskupem, který se od zakončení II. světové války směl oficiálně vrátit na metropolitní římskokatolický stolec v tomto městě. Ze Lvova telefonuje o. Mariusz Krawiec SP:

Marian Jaworski opustil Lvov v roce 1945 jako bohoslovec, když byl tamní seminář přenesen do Polska na Kalvárii Zebrzydowskou. Kněžské svěcení přijal v roce 1950 z rukou lvovského arcibiskupa Eugenia Baziaka. Mnoho let působil jako profesor papežské teologické akademie v Krakově. V roce 1984 přijal biskupské svěcení a stal se apoštolským administrátorem části lvovské arcidiecéze, která zůstala na polském území, se sídlem v Lubaczowie. V roce 1991 byl jmenován lvovským arcibiskupem latinského obřadu.
Významně se zasadil o obrodu římskokatolické církve na Ukrajině. Navzdory mnoho obtížím vytrvale obnovoval církevní struktury zničené sovětským režimem. Jeho nástupce na biskupském stolci, aricbiskup Mieczyslaw Mokrzycki o něm řekl: „Jsme mu vděčni za jeho odvahu a otcovskou péči o lvovskou církev. Díky tomu, že sem přivedl mnoho kněží a řeholnic, mohl naplnit očekávání věřících, kteří dlouho neměli ve svých obcích kněze. Jsme mu vděčni za každé gesto, otevřenost a dobré slovo.“
Přestože kardinál Jaworski nyní žijew v Krakově, jeho vazby na lvovskou metropoli zůstávají stále živé.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.