Svatý otec: Víra je základní dispozice k přijetí spásy

31.8.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes konala generální audience za účasti asi 30 tisíc lidí. Byla jako obvykle zahájena čtením biblického úryvku. V osmi jazycích si účastníci vyslechli epizodu z Matoušova evangelia (Mt 9,20-22) o ženě, která byla uzdravena tím, že se dotkla Ježíšových šatů. Na případu této ženy, která byla v důsledku nemoci sociálně a nábožensky diskriminována a kterou Ježíš uzdravil, poukázal papež František ve své katechezi na skutečnost, že milosrdenství vrací důstojnost.

Tento případ mimochodem vyjevuje způsob, jakým byla nezřídka žena vnímána a představována. Všichni - i v křesťanských komunitách - se musíme mít na pozoru před takovým pojetím, které hledí na ženu s předsudky a podezřeními, jež poškozují její nedotknutelnou důstojnost. Jsou to právě evangelia, která vracejí pravdu a přivádějí k osvobozujícímu pohledu. Ježíš obdivoval víru této ženy, které se všichni vyhýbali, a proměnil její naději ve spásu. Neznáme její jméno, ale těch pár slov, kterými evangelia popisují její setkání s Ježíšem, vykreslují postoj víry, který je schopen obnovit pravdu a velikost důstojnosti každého člověka. Setkání s Kristem otevírá každému, muži i ženě všech míst a všech dob, cestu osvobození a spásy.

V samotné závěru pak Petrův nástupce řekl:

Zkrátka nikoli plášť dal spásu ženě, která se jej dotkla, nýbrž Ježíšovo slovo přijaté vírou je schopné poskytnout útěchu, uzdravit a obnovit ve vztahu k Bohu a jeho lidu. Ježíš je jediným pramenem požehnání, který dává všem lidem spásu, a víra je základní dispozice k jejímu přijetí. Ježíš svým plně slitovným jednáním opět ukazuje církvi cestu, kterou je třeba se ubírat vstříc každému člověku, aby každý mohl být uzdraven na těle i na duchu a znovu nabýt důstojnosti Božích dětí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.