Mezinárodní konference o boji proti obchodu s lidmi

6.9.2016 

Obchod s lidmi je tématem mezinárodní konference, která probíhá v těchto dnech (5. – 7. září) v Abudži, hlavním městě Nigérie. Organizuje ji Caritas Internationalis společně - s oficiálně již samostatně neexistující – Papežskou radou pro pastoraci migrantů. Jejím cílem je upozorňovat na šíři tohoto zločinu, přinášet naději a bojovat proti němu. V Africe tisíce dospělých i dětí, nucených k útěku před konflikty, chudobou a pronásledováním, padají za oběť obchodníků s lidmi. Nejčasteji jsou vykořisťováni sexuálně nebo jako levné pracovní síly, připomínají organizátoři.
Konference v Abudži je příležitostí k posílení dialogu a spolupráce mezi mezinárodními i regionálními náboženskými organizacemi, pořádkovými silami a dalšími veřejnými institucemi. Obchod s lidmi je v jádru důsledkem krajní bídy, říká pro Vatikánský rozhlas ředitel Caritas Internationalis Michel Roy:

„Ať už jsou důvody jakékoli, my se chceme řídit cíli udržitelného rozvoje předloženými Spojenými národy, podle nichž má velké množství lidí dostat příležitost zůstat doma a rozvíjet blahobyt na místě, kde žije. Za druhé je důležité pracovat na posílení vědomí lidské důstojnosti. Vnímání hodnoty člověka totiž není považováno za důležité; odtud se odvíjí představa – v této kultuře lhostejnosti, jak říká papež František - že je dovoleno užívat lidi jako „věci“. Proto je potřeba provést tuto revoluci a vrátit lidské osobě centrální místo. Její zranitelnost nesmí být pro druhé příležitostí vydělávat peníze, nýbrž možností růst jako lidská rodina.“

Říká na okraj konference v nigérijské Abudži ředitel Caritas Internationalis Michel Roy

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.