S českými poutníky připutovala do Vatikánu socha svaté Anežky

10.9.2016 

Socha sv. Anežky České, kterou přivezli poutníci v rámci Svatého roku milosrdenství a kterou na Svatopetrském náměstí požehnal papež František, byla vytvořena v kamenické a sochařské škole v Hořicích podle návrhu sochařky Aleny Kubcové a bude umístěna v kryptě Vatikánské baziliky v Kapli evropských patronů. Pískovcovou plastiku sv. Anežky doprovodil do Říma kardinál Miloslav Vlk, královéhradecký biskup Jan Vokál, českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, plzeňský biskup Tomáš Holub a rovněž početná vládní delegace, v jejímž čele stál ministr kultury Daniel Herman. Patřila do ní dále také místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, hejtman královéhradeckého kraje a senátor Lubomír Franc, senátor Petr Gawlas či policejní prezident generál Tomáš Tuhý.

Kardinála Vlka jsme se zeptali, o čem mluvil s papežem Františkem při osobním pozdravu (foto) po skončení audience:

Měl zřetelnou radost. Řekl jsem mu, že sv. Anežka je zakladatelkou jediné české řehole, jejímž posláním je péče o nemocné a chudé, a proto její socha přichází do Vatikánu v tomto Svatém roce milosrdenství.

Jak vznikla idea přivést sochu sv. Anežky České do Vatikánu nám vysvětlil královéhradecký biskup, Jan Vokál:

Socha vznikla v kamenické škole v Hořicích, jejíž ředitel pan Moravec byl na generální audienci také přítomen. Iniciativu zaštítila paní senátorka Miluše Horská, která má kancelář v Pardubicích, takže vlastně celá ta iniciativa se zrodila na území královéhradecké diecéze. Mám proto radost, že mohu z pověření ČBK tuto skupinu poutníků doprovodit. Shodou okolností je tady také skupina seminaristů z mojí diecéze. Máme zde takové setkání, které konáme každoročně v nějakém poutním místě, a letos jsme měli v plánu Řím, takže se to všechno sešlo při této příležitosti. Myslím, že je to veliká věc, protože svatá Anežka zapadá do kontextu Svatého roku milosrdenství a může být poselstvím pro náš národ také v té evropské krizi migrantů. Rozhodně nám dává významné poselství: ti, kteří zastávají zodpovědné úřady a mají moc, by se měli starat o potřebné. Ona z královské rodiny se zřekla všeho, protože objevila poslání, radost a krásu ve službě těm nejnepatrnějším. To je tedy poselství našemu národu a mám radost z toho, že je zde přítomno mnoho politiků a podporují tak poselství svaté Anežky.

Jak nám řekl ministr kultury Daniel Herman, dnešní událost vnímá jako důležité utvrzení evropské identity, potřebné k překonání strachu z jinakosti:

Dnešní slavnost donace sochy svaté Anežky byla zároveň poutí poutníků z různých diecézí a regionů České republiky. Bylo krásné a takové solidární setkání na Svatopetrském náměstí a jsem přesvědčen, že takováto gesta mají velký význam. Tady totiž opravdu jsme u kořene evropské identity. To je třeba si uvědomit a české země jsou plnohodnotnou součástí této evropské tradice a poselství Svatého otce o otevřenosti a pobídka ke zbavení se strachu z jiných kultur, ale k dialogu s nimi, patří k této identitě. Tam je svatá Anežka Přemyslovna velkým příkladem.

O svém osobním vztahu ke svaté Anežce mluví místopředsedkyně Senátu Miluše Horská:

Já mám sochu sv. Anežky i ve své senátní kanceláři v Pardubicích, protože jsem si říkala, že mi v té tvrdé mužské energii, ona Přemyslovna, která se vzdala trůnu a šla sloužit, že mi v tom mém politickém postu pomůže. Když přijel kardinál Parolin do Prahy k 25. výročí sametové revoluce a já jsem měla možnost se s ním sejít, tak jsem začala ten příběh sv. Anežky vyprávět, jaký odkaz má pro současnost a jak se má stát prostřednictvím svých institucí a spolu s nestátními organizacemi starat o své potřebné. My čeští politici to sice slibujem, ale nekonáme, kdežto Anežka byla královna a jednala tak. Kardinálovi Parolinovi se to moc líbilo, což byl krok k tomu, abychom její sochu přivezli do Vatikánu. Jsem šťastná, že se nám to povedlo a doufám, že si kus pozitivní energie odvezeme k nám domů a že se v Čechách přestaneme hádat a budeme sloužit lidem dobré vůle.

Program poutníků z České republiky neskončil účastí na papežské audienci. V 15.30 měli možnost zúčastnit se mše svaté v chrámu sv. Jana Florenťanů, kterou sloužil kardinál Miloslav Vlk. Odtud pak zamířili v procesí do Svaté brány baziliky sv. Petra. Pouť zakončili u oltáře sv. Václava v pravém transeptu Vatikánské baziliky.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.