Katolické školy se v Británii těší velké popularitě

15.9.2016 

Nová britská premiérka prohlásila, že chce odstranit překážky, které omezují otvírání katolických škol. Theresa May představila reformu středního školství. Velký prostor v ní věnuje konfesním školám, které v Británii tvoří jednu třetinu všech výchovných a vzdělávacích institucí.

Každá desátá veřejná škola ve Velké Británii je katolická a evaluace vzdělávacích institucí Ofsted je obvykle hodnotí jako „dobré“ až „mimořádné“. Mezi rodiči se těší velké popularitě a počet žádostí o přijetí často přesahuje jejich možnosti.

Zakládání nových škol bylo nicméně zastaveno, když vstoupil v platnost zákon předepisující konfesním školám, že se alespoň 50% jejich žáků musí hlásit k jinému vyznání. „Jsem hluboce přesvědčena, že není správné brát rodičům možnost posílat své děti do školy, která se řídí hodnotami, které sami sdílejí,“ shrnula tento problém britská premiérka. Teresa May chce změnit dosavadní zákon také s cílem nabízet občanům vzdělání na dobré úrovni. Uvedla proto, že je správné povzbuzovat náboženské komunity – zejména takové, které mají ve školství úspěch, jako v případě katolíků – aby pracovaly na zvyšování hodnoty britských škol.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.