Poctivec se modlí za druhé a také se do jejich modliteb svěřuje

18.9.2016 

Homilie papeže Františka při mši svaté 18. září, bazilika sv. Petra

Biblická čtení této neděle nám představují tři typy lidí: vyděrače, podvodníka a poctivého člověka.
Vyděrač je ten, o kterém mluví prorok Amos v prvním čtení (srov. 8,4-7), tedy člověk posedlý utkvělou potřebou zisku až do té míry, že nesnáší a trápí jej liturgické dny odpočinku, poněvadž ruší frenetický rytmus obchodu. Jeho jediným božstvem jsou peníze a v jednání se řídí podvodem a vydíráním. Platí za to především chudáci a ubožáci, kteří jsou uvrženi do otroctví a jejichž cena se rovná jedněm opánkům (v.6). To je lidský typ, který se vyskytuje v každé době, i dnes je jich spousta.

Druhý je podvodník; člověk, který postrádá poctivost. Jeho metodou je podvod. Mluví o tom evangelium v podobenství o vychytralém správci (srov. Lk 16,1-8). Jak tento správce došel až k tomu, že se zpronevěřil svému pánu a okradl jej? Ze dne na den? Nikoli. Postupně. Jednoho dne možná spropitným tady, druhý den úplatkem tam, a tak postupně propadá zkaženosti. V podobenství pán chválí nepoctivého správce za jeho prozíravost. To je však zcela mondénní a silně hříšná chytrost, která působí mnoho zla. Existuje však křesťanská prozíravost dělat věci chytře, nikoli však světácky, nýbrž poctivě. To je správné. A to říká Ježíš, když vybízí, abychom byli opatrní jako hadi a bezelstní jako holubice. Spojit obě tyto dimenze je milost Ducha svatého, milost, o niž máme prosit. Také dnes existuje mnoho podvodníků, korupčníků. Zaráží mne, když vidím, jak je korupce všude rozšířena.

Třetím je poctivý člověk. Jeho profil můžeme nalézt ve druhém čtení (srov. 1 Tim 2,1-8). Tím je ten, kdo následuje Ježíše, který vydal sám sebe jako výkupné za všechny a vydal svědectví podle Otcovy vůle (srov. vv. 5-6). Poctivec je člověkem modlitby v dvojím smyslu, že se totiž modlí za druhé a svěřuje se do modliteb druhých, aby mohl „vést život pokojný a klidný, v opravdové zbožnosti a počestnosti“ (v.2). Poctivý člověk může kráčet se vztyčenou hlavou.

Také evangelium mluví o poctivém muži, tedy takovém, který dovede být věrný v maličkosti i ve velké věci (srov. Lk 16,10).
Boží Slovo nás přivádí k závěrečné scéně: „Žádný služebník nemůže sloužit dvěma pánům. Buď jednoho bude zanedbávat a druhého milovat, nebo se bude prvního držet a druhým pohrdne“ (Lk 16,13). Podvodník si oblíbil podvod a nemá rád poctivost. Podvodník má rád úplatky, temné úmluvy, tedy takové, které se uzavírají skrytě. A nejhorší je, že považuje sám sebe za čestného. Podvodník má rád peníze a majetek. Majetek je Jeho idolem. Nezáleží mu na tom – jak říká prorok – že utlačuje chudáky. Takoví jsou ti, kteří mají podniky založené na otrocké práci. A otrocká práce je v dnešním světě součást manažerského stylu.

Drazí bratři, kteří dnes slavíte 200 let své služby, kterou je také poslání stavět se proti podvodu, podvodníkům a proti vyděračům, co je vaším úkolem? Slovy svatého Pavla můžeme říci: „aby se všichni lidé zachránili a došli k poznání pravdy“ (1 Tim 2,4). Vaším úkolem je vyhýbat se konání nepěkných věcí, jakých se dopouštějí vyděrač a podvodník. Vaším úkolem je bránit a prosazovat poctivost, nezřídka za nízkou mzdu. Děkuji vám za vaše povolání, děkuji vám za práci, kterou odvádíte. Vím, že často musíte bojovat proti pokušením takových, kteří vás chtějí „koupit“, a jsem hrdý na to, že vaším stylem je říkat: „Ne, s tím nechci nic mít“. Děkuji vám za vaši dvousetletou službu a přál bych vám, aby si společnost vatikánského státu a Svatý stolec, od posledního po nejvyššího, vážily vaší služby, která skýtá ochranu a která se snaží, aby všechno nejenom probíhalo správně, ale konalo se také s láskou a jemností, i když se přitom někdy riskuje život. Pán ať vám k tomu všemu žehná!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.