Kardinál Parolin při podpisu mírové dohody v Kolumbii

26.9.2016 

Prezident Juan Manuel Santos a představitelé Revolučních sil Kolumbie podepsali dohodu, která zakončila půl století dlouhý konflikt mezi vládními vojsky a touto ultralevicovou guerillou. Na úspěchu čtyřletých vyjednáváních měla katolická církev významný podíl. Do Cartageny de Indias, kde se konala ceremonie podpisu, byl proto přizván vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin, který rovněž před zpečetěním dohody sloužil slavnostní liturgii.
Význam mírové smlouvy mezi vládou a marxistickou guerillou FARC dobře ilustrují čísla, která opravňují mluvit o desetiletích občanské války. Od roku 1964 mají bojovníci FARC na svědomí více než 220 tisíc mrtvých, 45 tisíc zmizelých beze stop, 7 milionů uprchlíků a tisíce dětských vojáků. Revoluční síly Kolumbie získávaly finanční prostředky z obchodu s drogami a únosů. Za půlstoletí požádaly o výkupné za asi 25 tisíc lidí.

Podpisu mírové smlouvy se zúčastnili nejvyšší reprezentanti mezinárodní komunity, mezi nimi generální sekretář OSN Ban Ki-moon, americký státní sekretář Kerry, vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci Mogherini, prezident Světové banky Jim Yong Kima a třináct hlav latinskoamerických států (Mexiko, Guatemala, Honduras, El Salvador, Costa rica, Panama, Kuba, Venezuela, Dominikánská republika, Ekvádor, Peru, Chile a Praguay).

Svatý stolec podporoval mírový proces, zprostředkovaný Havanou, který vyústil v příměří podepsané 23. června letošního roku. Papež František následně vyjádřil přání navštívit Kolumbii v příštím roce.
Na prezidenta Santose (na foto spolu s kardinálem Parolinem) čeká nyní obtížný úkol integrovat tisíce bojovníků do občanského života. Nebude to snadné také proto, že mnoho Kolumbijců pohlíží se skepticismem na tyto dohody, které má ratifikovat referendum vyhlášené na 2. října.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.