Arcibiskup Minassian: papež přijíždí objasňovat, co je pravda, svoboda a pokoj

27.9.2016 

V pátek 30. září se papež František vydá na třídenní návštěvu do Gruzie a Ázerbájdžánu. O osudech křesťanů v kavkazské oblasti hovoří pro Vatikánský rozhlas ordinář arménských katolíků ve Východní Evropě, arcibiskup Raphael Minassian (foto):

Naše přítomnost v Gruzii se datuje do 4. – 5. století. Řeknu Svatému otci, že náš první mučedník křesťanské víry, sv. Vardan, pocházel právě z Gruzie. Tiflis, jak se tehdy nazývala, byla kulturním městem Arménů. Dnes jsou arménští katolíci v Gruzii zejména na vesnicích a často jsou pokročilého věku. Mladých lidí mnoho nezůstalo, dvě třetiny jich odešlo za prací.

Na dotaz po vztazích mezi katolíky a pravoslavnými, odpovídá arcibiskup Minassian lakonicky s tím, že smíšených manželství není příliš mnoho a jistou roli sehrává také nacionalismus. Obě komunity žijí odděleně, žijí pro Krista, ale každý po svém – dodává. Jako předseda gruzínské charity však podotýká:

Pravoslavní nemají svoji charitu, ale mnoho jich pracuje v naší. Zaměřujeme se především na pomoc starým lidem, sirotkům, mládeži a rodinám, které žijí v naprosté chudobě, a také nemocným. Snažíme se pečovat o všechny tyto skupiny, vytváříme pro ně nové projekty a dáváme mladým příležitost pracovat na zajištění svého přítomného i budoucího života.

V Arménii mluvil papež velmi na rovinu. Apeloval rovněž na pozitivní přístup k historické paměti a snažil se přistupovat s nadějí i ke komplikovaným problémům. Co očekáváte od této druhé etapy jeho návštěvy na Kavkaze?

„Vidím v osobě papeže Františka člověka, který vzal na svá ramena Kristův kříž. On, jako Kristův zástupce na zemi, musí projít po všech těchto cestách, aby objasňoval význam pravdy, svobody a pokoje.“
– říká ordinář arménských katolíků pro Východní Evropu, arcibiskup Raphael Minassian.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.