Arcibiskup Lahham: Hattarova vražda je politická, nikoli náboženská

27.9.2016 

Brutální vražda jordánského intelektuála a politického aktivisty Naheda Hattara (fofo), k níž došlo v neděli v Ammánu, vyvolala rozhořčení a projevy soustrasti také mezi místními katolíky. Arcibiskup Maroun Lahham, patriarchální vikář latinského jeruzalémského patriarchátu pro Jordánsko, zločin ostře odsoudil. Jak nicméně dodal, neměl by být posuzován jako zločin vyprovokovaný náboženskými, nýbrž politicko-ideologickými pohnutkami.
V prohlášení vikariátu se objevuje také prosba, aby Všemohoucí Bůh ochránil zemi před všemi úmysly, které směřují k narušení národní jednoty, a upevnil Jordánsko pod vedením jeho veličenstva krále Abdalláha II.

Nahed Hattar pocházel z katolické rodiny latinského obřadu. Sám však věřící nebyl. Už jako student se hlásil k radikální politické levici. V minulosti se musel několikrát hájit před soudy kvůli obviněním z urážky místní hásimovské monarchie. V srpnu byl předvolán k soudu kvůli karikatuře, kterou zveřejnil na svém facebookovém profilu. Nadepsána byla „bůh podle Daesh“ a zobrazovala jednoho z nedávno zabitých džihádistů tzv. Islámského státu, jak obklopen ženami ve svém rajském stanu povýšeným gestem přikazuje bohu, aby mu přinesl sklenku vína. Na sociálních sítích se strhla bouře výčitek. Hattar byl obviňován z urážky muslimů a napadán rovněž coby „křesťan“. Následně byl na Haheda Hattara vydán zatykač a byl předvolán před soud za šíření „materiálů urážejících náboženské cítění a víru“. Hájit se však již nemohl. Před budovou soudu byl zavražděn.

Dodejme, že k vraždě došlo na konci týdne, v němž Fronta islámské akce, která je jordánskou odnoží Muslimského bratrstva, ve volbách potvrdila svůj návrat do parlamentu (v letech 2010 a 2013 islamistické skupiny volby bojkotovaly). Arcibiskup Lahham pro agenturu Fides vyjádřil naději, že tato frakce nebude sledovat logiku fanatiků a přistoupí na politický diskurs.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.