Papež František navštívil obyvatele střední Itálie postižené zemětřesením

4.10.2016 

Papež František věnoval dnes celý den návštěvě obyvatel středoitalských regionů postižených zemětřesením letos 24. srpna. Nejprve navštívil město Amatrice, které bylo prakticky celé zničeno. V doprovodu biskupa Rieti, mons. Domenica Pompiliho, Svatý otec zamířil hned po příjezdu do provizorní školy. Místním obyvatelům, kteří se shromáždili před školou, řekl:

„Usoudil jsem, že má návštěva by v prvních dnech, které přinesly tolik bolesti, byla spíš na obtíž než nápomocná. Nechtěl jsem rušit, a proto jsem nechal uběhnout trochu času, aby se některé věci mohly dát do pořádku, jako například tato škola. Od první chvíle jsem však cítil povinnost přijít za vámi! Prostě proto, abych vám řekl, že jsem vám nablízku – nic víc, a že se modlím, modlím se za vás! Blízkost a modlitba, to je to, co vám přináším. Kéž vám všem Pán žehná a Panna Maria vás chrání v této chvíli zármutku, bolesti a zkoušky.“

Po požehnání Svatý otec vyzval ještě ke společné modlitbě za zemřelé:

„Pojďme vpřed, vždycky je nějaká budoucnost. Mnoho drahých nás opustilo, padli zde, pod troskami. Modleme se za ně k Panně Marii, všichni společně (Ave Maria...) Hledět kupředu s odvahou a pomáhat si navzájem. Společně se kráčí lépe než sami.“

Papež František se osobně pozdravil s mnoha přítomnými, s učiteli, studenty, starostou Sergiem Pirozzim, s pořádkovými službami a s hasiči. Potom se odebral do tzv. červené zóny, do nejvíce zdevastovaných částí města uzavřených z bezpečnostních důvodů, kde mezi ruinami domů setrval v tiché modlitbě (foto).
Z Amatrice zamířil papež do Rieti, kde navštívil pečovatelský dům sv. Raffaela (Residenza Sanitaria Assistenziale San Raffaele Borbona), ve kterém žijí nesamostatní lidé a pacienti s chronickým onemocněním. Ve většině případů jde o staré lidi z oblastí zasažených zemětřesení. Svatý otec každého z 60 přítomných osobně pozdravil a poobědval s nimi.

Potom se papež vydal do tamějšího ústředí Požární služby v Cittareale, opěrného bodu pro všechny zóny postižené zemětřesením, odkud pak přejel do Accumoli, dalšího z nejvíce zdevastovaných městeček. Zde se pozdravil s místními obyvateli, včetně starosty Stefana Petrucciho a pomodlil se před tamějším zničeným kostelem sv. Františka z Assisi na stejnojmenném náměstí. Z Accumoli se papež František odebral do Pescary del Tronto, cestou se několikrát zastavil, aby pozdravil menší skupiny osob u silnice. V obci Arquata del Tronto pozdravil přibližně stovku osob, navštívil zdejší školu zřízenou uprostřed stanového městečka. Na těchto posledních dvou etapách své návštěvy byl papež doprovázen místním diecézním biskupem Giovannim d´Ercolem. Na všech místech papežovu překvapivou návštěvu přijali místní obyvatelé velice vřele.

My, kněží, jsme o papežově návštěvě nevěděli, říká don Savino d´Amelio, farář od sv. Augustina v Amatrice. Na jeho příjezd upozornil nájezd novinářů a televizních štábů, dodává:

„Když přijel, šel se ihned setkat s dětmi. To bylo velmi pěkné a významné. Biskup Pompili pak představil některé přítomné kněze. Bylo to nečekané gesto, náhlé – tak trochu jako zemětřesení, které přišlo, když se ho nikdo nenadál.“

Don Savino mluví o emocích, které doprovázely papežskou návštěvu, upozorňuje však také na složitost přítomné chvíle:

„Až skončí tyto události a vrátíme se zase k normálnímu životu, budeme se muset vyrovnat se skutečností, která se nyní stále více komplikuje. Odstraňují se provizorní stany, někteří se vrací do svých domů – je-li to možné. Včera se země zase otřásala. Někteří spí stále připraveni k útěku. Pak jsou tu lidé, kteří nevědí, kam půjdou, kam se mají uchýlit po odstranění stanů.
Myslím si ale, že papežova slova nám mohou pomoci k větší důvěře v život. Jsme povoláni ztělesňovat tuto naději, kterou v nás vyvolal a předal nám ve svých slovech,“
říká farář z Amatrice.

Připomeňme, že o plánech navštívit oblast těžce zasaženou zemětřesením mluvil František při tiskové konferenci na palubě letadla při návratu z Ázerbájdžánu. Řekl, že chce návštěvu vykonat „soukromě, sám, jako kněz, jako biskup, jako papež. Rozhodně však sám (...) Chtěl bych být nablízku lidem.“ – dodal. Duchovní blízkost zasaženému obyvatelstvu vyjádřil Svatý otec také při modlitbě Anděl Páně 28. srpna.
Zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii v noci z 23. na 24. srpna, si vyžádalo přes 300 obětí na životech v lokalitách Amatrice, Accumoli, Arquata a Pescara del Tronto v horské oblasti na hranicích mezi Laziem, Umbrií a Markami.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.