Papež a Pan Ki-mun zahájili konferenci o sportu a náboženství

5.10.2016 

„Sport ve službě lidstva“ – pod tímto titulem se nese první světová konference o víře a sportu, která ve Vatikánu potrvá až do 7. října. V aule Pavla VI. ji dnes odpoledne zahájili papež František, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, anglický primas Justin Welby, zástupci moskevského a konstantinopolského pravoslavného patriarchátu, představitelé židovství a islámu. Mezi přítomnými bylo mnoho sportovců, včetně nositelů olympijských a paralympijských titulů, kteří při inauguraci vyhlásili šest principů, jimiž se konference míní řídit: soucit, úcta, láska, inspirace, rovnováha a radost. Mezinárodní setkání společně uspořádaly pojišťovna Allianz a Papežská rada pro kulturu, jejíž předseda, kard. Gianfranco Ravasi, pro naše mikrofony uvedl:

“Sport se dnes stává vzorem a symbolem, který vládne celé současné společnosti. Pravé soupeření však neznamená válku! Z toho důvodu je nutné, abychom se vrátili k původní, vznosné ideji sportu, která do sebe dokáže vstřebat národnostní, kulturní a etnickou různorodost. A také odlišnosti fyzického stavu, pokud pomyslím na paralympiádu. Zároveň je schopna propojit různá náboženství, protože základní mravní hodnoty jsou jim všem společné.“

Jedná se o první vatikánskou konferenci o sportu a víře na tak vrcholné úrovni, doplňuje podsekretář zmíněné papežské rady, mons. Melchor Sanchez de Toca y Alameda, a jistě nepůjde o izolovanou událost. Cílem je vytvořit globální hnutí, které by kupříkladu poukázalo na kladnou zkušenost katolických oratoří – obdobná místa setkání i sportu by mohla vyrůstat při mešitách nebo synagogách, soudí španělský kněz.

Sport jako vysoce hodnotná lidská činnost může obohatit život mužů a žen každé státní, etnické a náboženské příslušnosti, pozdravil účastníky konference papež František a vyzdvihl některé rysy služby, kterou sport poskytuje lidstvu. V prvé řadě sport rozvíjí nadání, které nám daroval Bůh.

“Když sledujeme sportovce na vrcholu jejich schopností, vzbuzuje v nás sport nadšení, úžas a hrdost. V souladu jejich pohybu spočívá veliká krása, stejně jako v jejich síle a týmové hře. Sport tak přesahuje pouze fyzickou úroveň a uvádí nás do arény ducha, a dokonce mystéria. Tyto okamžiky doprovází veliká radost a uspokojení, které můžeme sdílet všichni, byť jsme se neúčastnili sportovního klání.“

Další vlastností sportu je jeho všeobecná dostupnost, pokračoval Svatý otec, ačkoli v tomto smyslu je nezbytné vyvíjet stále větší úsilí. Podnětná tu může být snaha jednotlivých náboženství o zachování důstojnosti každé lidské bytosti. Papež upozornil na paralympijské hnutí a další sdružení (typu Special Olympics), která do sportovní aktivity včleňují nositele zdravotního postižení, a pozdravil ty účastníky konference (mimo jiné nadaci Homeless Cup), kteří nabízejí sportovní činnost sociálně znevýhodněným lidem. Ze sportu je nutné vymýtit jakoukoli formu korupce a manipulace, vyzval v závěru své promluvy.

“Stojí před vámi výzva, abyste uchovali ryzost sportu, chránili ho před manipulací a komerčním zneužitím. Bylo by smutné, kdyby už lidstvo i sami sportovci nedůvěřovali pravdivosti sportovních výsledků, anebo kdyby cynismus a deziluze převážily nad nadšením a radostnou, nezištnou účastí. Ve sportu, stejně jako v životě, je sice důležité dosáhnout dobrého výsledku, avšak ještě důležitější je dobře a poctivě soutěžit. Nezapomeňte a týká se to nás všech, na to krásné slovo, které platí o pravém sportu, totiž amateur.“

Katolická církev chce vnášet do sportovního dění radost z evangelia, inkluzívní a ničím nepodmíněnou lásku Boha vůči každému člověku, ujistil papež František účastníky mezinárodní konference o sportu a víře.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.