Docat aneb What to do?

10.10.2016 

Právě před týdnem se na pultech italských knihkupectví objevil Docat (Edizioni San Paolo, Milano 2016), modré dvojče Youcatu, mládežnického katechismu, jehož zrod podnítil a předmluvou opatřil Benedikt XVI. Docat, výsledek nového mezinárodního projektu s výraznou podporou papeže Františka, přibližuje principy sociální nauky církve stejně populární formou, jako to jeho předchůdce se žlutou obálkou činil se základními pravdami víry.

Rovněž v tomto případě na svazku pracoval již osvědčený tým odborníků a třiceti mladých lidí pod vedením kardinálů Schönborna a Marxe. Německý originál po schválení Papežské rady pro novou evangelizaci publikovala Rakouská biskupská konference a v létě jej zdarma předala účastníkům krakovských Světových dní mládeže (formou aplikace pro mobilní telefony).

Také Docat pokračuje v dialogické formě – obsahuje 328 otázek a odpovědí, členěných do dvanácti kapitol, a navozuje tak ideální dialog mezi učitelem a žákem (o kterém se kard. Ratzinger zmiňuje v předmluvě ke Kompendiu katechismu katolické církve). Kniha vychází z nejdůležitějších sociálních dokumentů papežského magisteria – tedy encykliky Rerum Novarum Lva XIII. až po nejnovější encykliky papeže Františka Laudato si´ a Amoris laeatitia. Současný papež je v příručce zmiňován celkem osmdesátkrát a zároveň k ní napsal předmluvu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.