Global South Anglican: Církev nemůže homosexuální svazky chápat jako Bohem schválené

17.10.2016 

Naprostá většina anglikánských církevních provincií vystoupila na obranu biblického učení o lidské sexualitě. Homosexuální vztahy jsou v rozporu s Božím úmyslem a neodpovídají komplementárnosti lidské sexuality, stojí v dokumentu podepsaném představiteli 20 provincií anglikánského společenství, včetně 12 primasů. Všichni patří do Global South Anglican, totiž instituce sdružující anglikánské církve jižní části naší planety, konkrétně 24 z 38 anglikánských provincií: všechny z Afriky, naprostou většinu z Latinské Ameriky a většinu asijských. V publikovaném dokumentu zdůrazňují, že církev „nemůže tolerovat homosexuální svazky jako formy jednání akceptované Bohem.“ Anglikánští představitelé odmítají veškeré očerňování či ponižování těch, kdo nejdou „Boží cestou“. Zdůrazňují, že homosexuálové potřebují pastorační pomoc. „Naším úkolem je pomáhat jim v návratu na Boží cesty, povzbuzovat je k přijetí proměňující Kristovy milosti, která jim dá sílu vyjádřit lítost a začít nový život,“ čteme v dokumentu.

Deklarace vyšla z několikadenního setkání, které proběhlo v Káhiře pod záštitou arcibiskupa Mouneera Hanna Anise (foto), primase anglikánské církve v Jeruzalémě a na Blízkém východě. Ve svém úvodním vystoupení se kriticky vyjádřil o severních anglikánských komunitách, které – jak řekl – chtějí jižní církev podrobit „nové formě ideologického a finančního otrokářství“.

Prohlášení většiny anglikánských provincií je reakcí na změny, které probíhají v severních provinciích ve vztahu k otázkám sexuální morálky. V poslední době oběhlo svět doznání jednoho z anglických anglikánských biskupů, Nicholase Chamberlaina, který přiznal, že žije v homosexuálním vztahu a že primas Anglikánského společenství o tom věděl ve chvíli jeho nominace. Canterburský arcibiskup Justin Welby zprávu potvrdil a uvedl, že sexuální život biskupa nehraje při jmenování žádnou roli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.