Arcibiskup Casmoussa: křesťané se chtějí vrátit do Mosulu

18.10.2016 

Křesťané vyhnaní před dvěma lety z Planiny Ninive přijímají zprávy o ofensívě, která má vymanit Mosul z rukou tzv. Islámského státu, s nadějí i s obavami. Mluví o tom emeritní syrskokatolický arcibiskup tohoto města Basile Georges Casmoussa. Jsou tu obavy, aby se Mosul nestal druhým Aleppem. Přesto se mnoho uprchlíků nikdy nesmířilo se ztrátou svého domu – poznamenává arcibiskup Casmoussa

„Všechna srdce jsou obrácena směrem k Mosulu a Planině Ninive, třebaže 40 procent křesťanů z této oblasti už opustilo Irák. Někteří jsou v Jordánsku, Libanonu nebo v Turecku, další – a jejich velmi mnoho – se vydali na Západ, do Evropy a do Spojených států, někteří dokonce do Austrálie. Stále je tady ještě mnoho těch, kteří se určitě vrátí do svých domů, pokud zavládne pokoj a budou mít zajištěnou bezpečnost. To je základní podmínka k životu v této oblasti,“ říká arcibiskup Casmoussa.

Za velký problém považuje emeritní mosulský arcibiskup zajištění pokojného soužití různých etnických a náboženských skupin. Připomíná, že mnoho muslimů otevřeně podpořilo Islámský stát. Plundrovali domy svých křesťanských sousedů, vyhodili do povětří kostely a mešity. Zahojení těchto ran bude velmi obtížné – zdůrazňuje syrskokatolický arcibiskup. Nevylučuje, že bude nakonec nutné rozdělit Mosul a celou okolní oblast do oddělených administrativních jednotek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.