Biskup Jaeger: demolice uprchlického tábora a stavba zdi v Calaise je nezbytná

21.10.2016 

Jedno Calais nemůže samo unést problém migrace – říká biskup diecéze Ars, do níž toto francouzské město náleží. Biskup Jean-Paul Jaeger se vyjádřil ke kontroverzní, avšak podle jeho mínění nezbytné, demolici tábora migrantů a vybudování zdi podél silnice vedoucí do přístavu. Zdůraznil, že podmínky, v jakých běženci do této chvíli žili, byly nelidské. Demolice tábora má však probíhat tak, aby vytvářela migrantům lepší podmínky do budoucna.
Pokud jde o zdi při silnici, biskup Jaeger uvedl, že v krátkodobé perspektivě jde o nutné řešení, jakkoli obyvatele Calais pobuřuje:

„Základní otázkou je samozřejmě zajistit normální provoz, tedy konkrétně tranzit do Velké Británie. Nelze tomu odporovat, protože Calais není pouze přestupní stanicí pro migranty, ale také hlavní tranzitní uzel mezi Anglií a Evropou. Je tam velmi intenzívní provoz nákladní dopravy. Stávalo se, že migranti na kamiony útočili, někdy velmi nebezpečně. Běženci riskují, a proto bylo i mnoho smrtelných obětí. Přístup do přístavu tedy musí být chráněný. Zeď ovšem nemůže být trvalým řešením, přestože v této chvíli jistě splní svůj účel. Dobře rozumím obyvatelům Calais, kteří nechtějí žít v opevněné tvrzi, nechtějí, aby jejich město bylo hyzděno. Lidé chtějí žít normálně a pokojně a plány na jejich obestavění zdmi nebudí radost v nikom – a tomu rozumím.“

Biskup Jaeger dodal, že migrační krize má celosvětový rozměr a jako taková by měla být řešena. Ve Francii a ve Spojených státech nicméně probíhá kampaň před prezidentskými volbami a žádný politik nebere tento problém vážně – dodal pro Vatikánský rozhlas francouzský biskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.