Vatikánskou Branou milosrdenství prošli sboristé a zdravotníci

22.10.2016 

Oslavy Svatého roku v Římě jsou o tomto víkendu věnovány mnoha kategoriím poutníků - od katolických zdravotníků přes chrámové sbory po příznivce karavanů a kempování. Už v pátek 21. října se do Věčného města sjelo více než deset tisíc sboristů, aby se v aule Pavla VI. účastnili formačního setkání na téma „Vyzpívat milosrdenství“. Přednášeli jim papežský ceremonář, mons. Guido Marini, sbormistr Sixtinské kapely, mons. Massimo Palombella, ředitel Papežského institutu pro sakrální hudbu, mons. Vincenzo De Gregorio, a jezuitský teolog a výtvarník o. Marko Ivan Rupnik. Dnes dopoledne se sboristé zúčastnili generální audience s papežem Františkem a večer pak jako jediné pěvecké těleso vystoupili na koncertu věnovanému Božímu milosrdenství, u příležitosti liturgické památky sv. Jana Pavla II. Třídenní pouť uzavře nedělní mše svatá, kterou bude slavit předseda Papežské rady pro novou evangelizaci, mons. Rino Fisichella, a polední modlitba Anděl Páně se Svatým otcem.

Vatikánskou Branou milosrdenství prošli tuto sobotu také italští katoličtí zdravotníci – lékaři, farmaceuti, zdravotnický personál, pastorační pracovníci a dobrovolníci. Po papežské audienci slavili mši svatou u oltáře katedry s kard. Edoardem Menichellim. Jejich pouti předcházela páteční odborná konference na papežské Univerzitě Urbaniana na téma „Křehkost a bolest v kontextu Svatého roku milosrdenství“.

A konečně dnes vatikánskými branami projel také obytný vůz, který papeži Františkovi darovali příznivci kempování a karavanů. V počtu zhruba pěti tisíc se sjeli z celé Itálie, kde tento druh turistiky volí téměř čtyři miliony obyvatel a kde je zaregistrováno skoro 300 tisíc obytných přívěsů. Jejich sdružení věnovalo obytný vůz jedné římské rodině s postiženými dětmi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.