Buttiglione: Evropa nemá žádnou společnou politiku

22.10.2016 

Problémy náboženské svobody a ozbrojených konfliktů ve světě, zejména na Blízkém východě, byly hlavními tématy mezinárodní kongerence o dialogu a spolupráci. Zorganizovala ji skupina pro dialog s církvemi a náboženskými institucemi, působící v rámci frakce křesťanských demokratů v Evropském parlamentu. Jeho poslanci a také představitelé křesťanských církví i židovských a muslimských komunit diskutovali také o tom, jak může mezináboženský dialog pomáhat k nastolení míru v nejvýbušnějších regionech světa. Za Vatikánský rozhlas se vydal do Benátek vedoucí polské redakce P. Lesiek Gęsiak:

„Během konference zazněly různé názory na téma situace v zemích poznamenaných válečnými konflikty, zejména na Blízkém východě. Arcibiskup iráckého Kirkúku hovořil o nesmírně těžké situaci křesťanů v jeho zemi a také o jejich vůli setrvat navzdory pronásledování. Mnoho příspěvků se týkalo komplikované situace uprchlíků zejména v Libanonu a v Sýrii a také neefektivních politických tahů západního světa.
O konkrétních podmínkách a práci mezi uprchlíky mluvil mimo jiné jezuita P. Zaid Hilal z Aleppa. Také on hovořil o vůli obyvatel, kteří dosud v městě setrvávají, zůstat ve své zemi, přestože město je neustále ostřelováno, žijí bez proudu, bez vody a dostatku potravin. O pomoci uprchlíkům, kteří odjeli do Libanonu, mluvil šéf tamní charity, P. Paul Karam. Všichni nicméně jednohlasně zdůrazňují, že nejde pouze o zasílání finanční pomoci těm, kdo emigrovali. Nejdůležitější je omezit obchod se zbraněmi a stabilizovat situaci na místě, aby byl exodus místních obyvatel co nejrychleji ukončen.“

Pokud jde o postoj Evropy k řešení světových krizí a ke své vlastní bezpečnosti, filosof a historik Rocco Buttiglione mluví o naprostém kolapsu jednotné evropské politiky:

„Evropa bohužel nemá žádnou politiku: vzhledem k tomu, že neexistuje skutečná jednota, není ani schopná formulovat společnou politiku. Extremisté doufají, že se jim podaří využít mnoha nespravedlností, které jsou ve světě. My jsme nepodpořili ty, kdo bojovali proti nespravedlnosti nenásilným způsobem, způsobem dosvědčujcím pravdu a apelujícím na svědomí protivníka. Ignorovali jsme je, dovolili jsme, aby byli vražděni, nuceni k útěku a umlčováni... Výsledkem je, že extrémisté získali pozice a mají zato, že mohou ve svůj prospěch používat na jedné straně náboženství a na druhé straně volání zástupů po spravedlnosti. Evropská politika chybí,
řekl pro Vatikánský rozhlas Roco Buttiglione.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.