Papež: V míře, v jaké se otevíráme druhým, se život stává plodným

26.10.2016 

Přibližně 40 tisíc lidí se dnes shromáždilo na Svatopetrském náměstí, aby se setkali s Petrovým nástupcem. Generální audience byla jako obvykle zahájena biblickým čtením, tentokrát úryvkem z Matoušova evangelia (2, 13-15) o útěku Svaté Rodiny do Egypta. Tématem papežovy katecheze byly dva skutky tělesného milosrdenství, totiž ujímat se pocestných a oblékat ty, kdo nemají co na sebe. V souvislosti s druhým z nich papež v samotném závěru řekl:

Co jiného to znamená, než vrátit důstojnost tomu, kdo ji ztratil? Je to zajisté rovněž darování oděvu tomu, kdo jej nemá, avšak pomysleme také na ženy, které jsou obětí zločinného obchodu a skončily na ulici, anebo na další mnohé způsoby zneužívání lidského těla, dokonce i nezletilých. Stejně tak nemít práci, příbytek a spravedlivou mzdu je forma nahoty. Anebo diskriminace z důvodů rasy nebo víry – to vše jsou formy jakési „nahoty“, před nimiž jsme jako křesťané povoláni být bdělí, pozorní a pohotoví k činu.
Drazí bratři a sestry, neupadněme do léčky uzavírat se do sebe, ve lhostejnosti k potřebám bratří a ve starostech jenom o svoje zájmy. Právě v míře, v jaké se otevíráme druhým, se život stává plodným, společnosti se dostává pokoje a lidé znovu nabývají svoji plnou důstojnost.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.