Papež: V naší době je třeba znovu objevit širší rodinu

5.11.2016 

Papež dnes dopoledne přijal na zvláštní audienci členy rodu Habsburků. Početnou skupinu tvořenou 300 osobami z několika rodin tohoto rakouského rodu přijal římský biskup v rámci jejich pouti ke Svatým branám Věčného města.

Těší mne, že vás mohu přijmout u příležitosti tohoto Svatého roku na vaší pouti, kterou jste chtěli vykonat společně jako rodina. Tento aspekt bych rád zdůraznil, poněvadž širší rodina s bohatstvím svých vztahů a svojí rozmanitosti je hodnota, kterou je třeba v naší době znovu objevit.

Papež František zmínil bl. Karla Habsburského, jehož sté výročí nástupu na rakousko-uherský trůn připadá právě na dnešek.

Jeho duchovní přítomnost mezi vámi působí, že rodina Habsburků se dnes nostalgicky neobrací k minulosti, ale je naopak aktivně přítomná v dějinách s jejími problémy a potřebami. Někteří z vás totiž zaujímají prvořadé postavení v organizacích na podporu lidského a kulturního povznesení a solidarity, a podporují rovněž projekt Evropy jako společného domu založeného na lidských a křesťanských hodnotách.

Potom papež vyjádřil radost nad tím, že v nové generaci habsburského rodu uzrálo několik povolání ke kněžství a zasvěcenému životu.

Děkuji za to spolu s vámi Pánu a spatřuji v tom další potvrzení toho, že křesťanská rodina je v první řadě polem, na kterém zárodky těchto povolání a to na základě manželství, jež je povoláním ve vlastním a pravém smyslu, mohou vzklíčit a rozvíjet se.

Potom papež František obrátil pozornost k postavě již zmíněného blahoslaveného Karla a vyzdvihl jednu nikoli nepodstatnou historickou okolnost jeho služby v nejvyšší státní funkci:

Karel I. Rakouský byl především dobrým otcem rodiny a jako takový byl služebníkem života a pokoje. Poznal válku jako obyčejný voják v počátcích První světové války. Když nastoupil na císařský trůn roku 1916, byl citlivý vůči hlasu papeže Benedikta XV. a všemi silami se zasazoval o mír i za cenu, že bude nepochopen a vysmíván. Také v tom nám dává příklad, který je dnes aktuální více než kdy jindy, takže jej můžeme prosit o přímluvu, aby Bůh udělil lidstvu mír. Ze srdce vám děkuji za vaši návštěvu a ujišťuji vás, že budu vaši rodinu na její cestě provázet svojí modlitbou. A prosím také vás, abyste se nezapomněli modlit za mne.

Končil papež František svoji promluvu na dnešním setkání s rodinou Habsburků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.