Papež přijal národní fotbalový tým Spolkové republiky Německo

14.11.2016 

Papež František sloužil ranní mši svatou v kapli Domu sv. Marty bez účasti lidu a tedy také bez obvyklého kázání. Tiskové středisko Svatého stolce oznámilo, že papež strávil dnešní dopoledne na jednání s představenými všech úřadů římské kurie.

Ještě před tímto jednáním, těsně před devátou hodinou, přijal papež František v Klementinském sále Apoštolského paláce německé národní fotbalové mužstvo. Po pozdravu ze strany předsedy německého fotbalového svazu Reinharda Grindela a kapitána Manuela Neuera papež úřadující mistry světa v kopané krátce oslovil:

Často jsem slyšel říkat, že vaše vítězství jsou týmovými vítězstvími. Proto se váš tým běžně nazývá „manšaftem“. Vrcholový sport vskutku vyžaduje nejen mnoho disciplíny a osobních obětí, ale také úctu k druhému a týmového ducha. Právě to vás vede k úspěchu jako „mužstvo“ a zároveň k uznání odpovědnosti přesahující fotbalové hřiště, zejména pokud jde o mladé lidi, kteří ve vás často vidí vzor. Vede vás ot také ke společnému nasazení pro některé důležité sociální projekty. V této věci jsem vám zvláště vděčný za podporu tzv. Sternsinger, tedy Tříkrálových koledníků, kteří přinášejí konkrétní podporu dětem a mladým lidem z chudých zemí. Tato akce ukazuje, jak lze společně překonávat zdánlivě nepřekročitelné bariéry, které znevýhodňují potřebné a marginalizované lidi.

Papež poděkoval fotbalistům, že se takto podílejí na budování spravedlivější a solidárnější společnosti a popřál jim vše dobé v jejich sportovní i sociální aktivitě. V závěru požehnal jim i jejich rodinám – jako obvykle – je požádal o modlitbu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.