Františkův list na klimatickou konferenci COP22

15.11.2016 

„Současné zhoršování životního prostředí úzce souvisí s lidským, etickým a sociálním úpadkem,“ píše papež František v poselství adresovaném marockému ministru zahraničí, který v Marrákéši předsedá v těchto dnech 22. zasedání konference smluvních stran rámcové dohody o změně klimatu (7. – 18. listopadu).

Marocké království hostí mezinárodní konferenci signatářů pařížské dohody, která byla přijata před rokem a vstoupila v platnost 4. listopadu. Papežský list zdůrazňuje, že tato dohoda vyznačila zřetelnou cestu, po níž se má ubírat celá mezinárodní komunita a jejíž ústřední etapou je právě probíhající konference COP22. Jde o dohodu, která se týká celého lidstva a bude mít dopad zejména na chudé a na příští generace. To nás volá k velké etické a morální odpovědnosti a vybízí, abychom jednali neodkladně a s co největší nezávislostí na politickém a ekonomickém nátlaku, abychom překonávali partikulární zájmy a postoje, apeluje papež.

František přeje účastníkům konference, aby postupovali v duchu vzájemné spolupráce, kterým se vyznačovala předchozí etapa v Paříži. Jak podotýká, nyní nastupuje delikátní chvíle, kdy se má dohoda začít uskutečňovat. Nastává fáze vypracování konkrétních pravidel, institucionálních mechanismů a dalších opatření nutných k její správné a efektivní realizaci, píše František a dodává, že takto složité aspekty nelze odkázat pouze na technická řešení, nýbrž vyžadují trvalou politickou podporu.

Svatý otec se pozastavuje nad tím, co označuje za jeden z hlavních přínosů dohody, totiž nad podporou solidárních strategií národního a internacionálního rozvoje, které reflektují souvislost mezi klimatickými změnami a chudobou. Navzdory složitosti problému se nelze omezovat pouze na ekonomickou a technologickou dimenzi, zdůrazňuje papež. „Technická řešení jsou nezbytná, nikoli však dostatečná. Je zásadně důležité a žádoucí věnovat důkladnou pozornost etickým a sociálním aspektům nového paradigmatu rozvoje a pokroku,“ píše František. V této souvislosti zmiňuje především oblast školství a výchovy, podporu životního stylu, který přeje udržitelné produkci a spotřebě, stejně jako růst vnímavosti k odpovědnosti za společný dům. K tomuto úkolu jsou voláni jak smluvní strany dohody, tak i ostatní zainteresované strany, občanská společnost, soukromý sektor, vědecký svět, finanční instituce, nadnárodní autority, jednotlivé místní i domorodé komunity - vypočítává papežské poselství.

Svatý otec uzavírá list přáním, aby konference byla vedena v duchu odpovědnosti za péči o stvoření, ale také za bližního, ať už je blízký či vzdálený v prostoru a čase.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.