Vatikánští hasiči pomáhají v Nursii

16.11.2016 

Papež František vyslal na pomoc oblastem postiženým zemětřesením skupinu vatikánských restaurátorů a jednotku hasičského sboru.
Jak informuje tiskové středisko arcidiecéze Nursie-Spoleto, jednotka pěti vatikánských hasičů odjede 15. listopadu do Nursie, aby ve městě sv. Benedikta a v dalších oblastech Valneriny postižených zemětřeseními 24. srpna a 26. a 30. října letošního roku pomáhala po boku dalších hasičů na záchraně uměleckých památek ve zřícených kostelech a doprovázela obyvatele při vyzvedávání osobních předmětů ze svých poškozených obydlí.

„Jsme papeži nesmírně vděční za toto další gesto, kterým vyjadřuje blízkost obyvatelům Valneriny – říká tamní arcibiskup Renato Boccardo. – Svatý otec pozorně sleduje osudy země sv. Benedikta hluboce zraněné zemětřesením. Všichni vzpomínáme na jeho návštěvu v S. Pellegrino di Norcia 4. října a na telefonát z 2. listopadu, kterým nás ujistil o svých modlitbách po nových otřesech země. Nyní nám posílá „své“ hasiče“ a uvolnil skupinu restaurátorů z Vatikánských museí, aby se podíleli na návratu uměleckých děl ze zničených či poškozených kostelů jejich dávné kráse. Tato blízkost Petrova nástupce nám všem přináší velkou naději,“ uzavírá arcibiskup Boccardo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.