Genocidy se nedopustila církev, nýbrž jednotlivci – píší biskupové Rwandy

22.11.2016 

Ve Rwandě nelze mluvit o milosrdenství a mlčet přitom o tragické genocidě. Poukazuje na to biskup Philippe Rukamba (foto), který stojí v čele tamního episkopátu. U příležitosti zakončení mimořádného Svatého roku byl ve všech rwandských kostelech přečten pastorační list, v němž biskupové prosí o odpuštění za všechny hříchy, které katolíci spáchali v roce 1994 i potom. Dokument, napsaný v místní jazyce kinyaruanda podepsali všichni rwandští biskupové. V úvodu děkují za milost křtu a všechno dobré, čím Bůh za posledních více než sto let tuto zemi obdařil. Prosba o odpuštění za genocidu vyznívá individuálně: biskupové upřesňují, že tohoto zločinu se nedopustila církev jako taková, nýbrž její jednotlivé děti. List rázně odsuzuje také propagaci rasových ideologií, které vedly k propuknutí genocidy, smrti milionu lidí a k narušení sociálního struktury.

„Prosíme o odpuštění za všechny škody, které část katolíků způsobila. Ve jménu všech křesťanů prosíme o odpuštění za všechno zlo, kterého jsme se v jakékoli formě dopustili. Litujeme, že představitelé církve porušili přísahu poslušnosti Božím přikázáním,“ hlásá poselství. List vypočítává zločiny spáchané v čase genocidy na kmeni Tutsi v roce 1994, ale také ty, kterých se katolíci dopustili v letech 1995-96 jako odvety na kmeni Hutu. „Prosíme o odpuštění za zločiny, které spočívaly v projevování nenávisti vůči našim bližním kvůli jejich etnické příslušnosti. Neukázali jsme, že jsme jedna rodina, nýbrž zabíjeli jsme se navzájem,“ píší rwandští biskupové ve svém poselství.

Prosba o odpuštění zazněla se zvláštní silou především v těch kostelech, které byly dějištěm krvavých masakrů, a na mariánském poutním místě v Kibeho. Právě tam totiž P. Maria při svých zjeveních v roce 1981-82 vybízela obyvatele Rwandy k pokání, modlitbě a obrácení, s varováním, že pokud se tak nestane, zalije zemi krev nevinných lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.