Papež František: Celá církev bude provždy vděčná papeži Benediktovi

26.11.2016 

V Klementinském sále apoštolského paláce předal papež František ocenění letošním laureátům Ratzingerovy ceny. Za rok 2016 ji získal italský teolog a odborník v liturgice mons. Inos Biffi, jehož právě vydávaná Opera omnia zahrnuje v současné době 20 svazků (a další se připravují), věnovaných převážně středověké teologii a filosofii, a řecký pravoslavný teolog Ioannis Kourempeles, profesor soluňské teologické fakulty a tamní Aristotelovy univerzity.

Setkání s vámi je pro mne příležitostí vyjádřit ještě jednou naši velkou lásku a uznání emeritnímu papeži Benediktu XVI. – řekl František v pozdravu, s nímž se obrátil k přítomným. Ocenil rovněž mezinárodní sympózium věnované eschatologii Josepha Ratzingra, které v minulých dnech probíhalo na Papežské univerzitě Santa Croce a dnes ráno jej na „Augustinianu“ uzavřela přednáška kardinala Ravasiho. František připomněl, že eschatologie zaujímala významné místo v teologické práci Josepha Ratzingera i v jeho magisteriu:

„Nezapomenutelné jsou jeho hluboké úvahy o věčném životě a o naději v encyklice Spe salvi. Téma eschatologie je pro uvažování o smyslu našeho života a našich dějin zásadní, nemáme-li zůstat uzavřeni v materialistických východiscích nebo v čistě vnitrosvětské problematice. (...) Hloubka myšlení Josepha Ratzingera, pevně zakotveného v Písmu a v učení církevních otců, a vždy živeného vírou a modlitbou, nám napomáhá zůstat otevřeni k horizontu věčnosti a tak dodává smysl také našim nadějím a našemu lidskému snažení. Jeho myšlení je plodným magisteriem, které se dokázalo soustředit na základní východiska našeho křesťanského života, na osobu Ježíše Krista, lásku, naději a víru. A celá církev mu za tu bude provždy vděčná.“

 

Papež František na závěr pogratuloval oběma teologům, kterým vědecký výbor Ratzingerovy nadace udělil letošní cenu, mons. Inosu Biffimu za celoživotní dílo a pravoslavnému profesorovi Ioannisovi Kourempelesovi za teologickou práci a pozornost věnovanou dílu Josepha Ratzingera ve vztahu s pravoslavnou teologií.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.