Papež: Křesťan, který hlásá Ježíše, si nepočíná jako fanda hledající stoupence pro svůj tým

4.12.2016 

Kolem poledne se na Svatopetrském náměstí sešlo asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní promluvu papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce hovořil o výzvě Jana Křtitele z evangelia druhé neděle adventní (Mt 3,1-12): „Obraťte se, neboť se přiblížilo nebeské království!“, a mimo jiné řekl:

Toto slovo: „Přiblížilo se Boží království“ je velmi důležité. Jan hlásá to, co bude po něm hlásat Ježíš: „Boží království se přiblížilo a je mezi vámi.“ Je to ústřední poselství každé křesťanské misie. Když jde misionář, křesťan hlásat Ježíše, nejde dělat proselytismus jako nějaký fanda, který hledá stoupence svého týmu. Nikoli, jednoduše hlásá: „Boží království je mezi vámi!“. Takto připravuje misionář cestu Ježíšovi, který jde vstříc svému lidu.

Níže pak papež František řekl:

Podmínkou, jak se stát součástí tohoto království, je prodělat ve svém životě změnu, tedy obrátit se, denně se obracet a denně činit krok vpřed. Znamená to opustit pohodlné, ale zavádějící cesty, idoly tohoto světa: úspěch za každou cenu, moc na úkor těch nejslabších, žízeň po bohatství, rozkoš za každou cenu. A namísto toho otevřít cestu přicházejícímu Pánu. On nám neodejme svobodu, ale daruje nám pravé štěstí. Ježíšovým narozením v Betlémě si Bůh sám činí příbytek mezi námi, aby nás osvobodil od egoismu, hříchu a zkaženosti - postojů, které jsou od ďábla, tedy hledání úspěchu za každou cenu, úsilování o moc na úkor těch nejslabších, bažení po bohatství a vyhledávání rozkoše za každou cenu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.