Nové kostely mají být oázami krásy - píše Petrův nástupce

6.12.2016 

V paláci papežské kanceláře (Palazzo della Cancelleria) se dnes sešli k 21. slavnostnímu zasedání členové Papežských akademií. Kardinál Gianfranco Ravasi během něj jménem papeže Františka předal Cenu Papežských akademií, kterou letos získala italská muzikoložka Chiara Bertoglio a literární historik Claudio Cianfaglioni. Další dva italští hudebníci byli vyznamenáni „Medailí pontifikátu“, totiž Michele Vannelli, sbormistr Baziliky sv. Petronia v Boloni, a Francesco Lorenzi, hudební skladatel a zakladatel skupiny „The Sun“.

V poselství papeže Františka k této příležitosti, které před plénem přednesl rovněž kardinál Ravasi, jakožto předseda úřadu koordinujícího činnost Papežských akademií, zaznívá volání po kráse, která člověka pozvedá, může proměňovat degradovaná předměstí a periferie a pomáhá lidem vykročit z utilitaristického pragmatismu. František gratuluje novému předsedovi nejstarší akademické instituce, totiž Papežské akademie virtuosů od Pantheonu, založené už v roce 1542, kterým se stal prof. Pio Baldi, a vděčností si všímá jeho letošní akce pod názvem „Jiskry krásy pro lidštější tvář měst“. V dlouhé citaci z promluvy Benedikta XVI. k umělcům (v listopadu 2009) mluví o negativních sociálních a ekonomických jevech, které oslabují naději, rozsévají nedůvěru a šíří projevy rezignovanosti, agresivity a bezděje. Co jiného než krása dokáže povzbudit lidského ducha k pozvednutí zraku a představě života, který je důstojný jeho poslání, říká František slovy svého předchůdce.
V tomto kontextu si všímá projektů rekvalifikace a obnovy periferií velkých měst, které vnášejí do těchto beznadějných míst „jiskry“ krásy a spolu s nimi smysl pro důstojnost a „spíše lidské než městské dekorum“. Vybízí rovněž k docenění a dalšímu rozvoji „stop krásy a pravého lidství“, které lze na periferiích nalézt.

V konkrétnějším církevním kontextu připomíná také otázku nových kostelů a zdůrazňuje, že mají být koncipovany jako „oázy krásy, pokoje a vstřícnosti, které skutečně napomáhají k setkání s Bohem a ke společenství bratří a sester, a stávají se tak také opěrným bodem integrálního růstu všech obyvatel i harmonického a solidárního rozvoje společnosti.“

Péče o člověka znamená také péči o prostředí, v němž žije, dodává František. Odtud se odvíjí důležitý úkol umělců, zejména těch, kteří jsou věřící. Jsou povoláni vytvářet umělecká díla, která skrze jazyk krásy vnášejí jiskry naděje a důvěry tam, kde se lidé poddávají lhostejnosti a ošklivosti – píše papež František v poselství ke slavnostnímu shromáždění Papežských akademií.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.