O zázracích a milostech uprostřed syrské války

6.12.2016 

„Byla mi dána milost žít po boku nových mučedníků křesťanské víry, syrských občanů každého věku a postavení, kteří považují meč islamistických extrémistů za zvláštní Pánovu odměnu“, prohlásila v Římě sestra Maria Guadalupe de Rodrigo z Institutu Vtěleného Slova. Argentinská řeholnice, jejíž svědectví o Sýrii publikovala agentura Zenit (3.12.2016), vystoupila na Evropské univerzitě italského hlavního města. Do Sýrie byla vyslána před pěti lety po delším období, stráveném v Egyptě, kde byla přímo konfrontována s obtížnou situací tamních křesťanů. Pobyt v Aleppu, které v té době bylo symbolem pokojného soužití kultur a náboženství a zároveň prosperující metropolí, proto považovala za veliké odlehčení.

Nicméně již dva měsíce po jejím příjezdu se situace nečekaně zvrátila – v březnu roku 2011 začaly takzvané protiassadovské manifestace. „Západní média tehdy mluvila o pokojných demonstracích, při kterých se syrští občané dožadovali demokracie, zatímco my z pohledu místních obyvatel můžeme dosvědčit pravý opak“. Jak argentinská řeholnice vysvětluje, jádrem nepokojů bylo město Dará na samém jihu země. Dívky z této oblasti, které bydlí v aleppské studentské koleji Institutu Vtěleného Slova, od samého počátku vyprávěly o skupinách ozbrojených mužů s cizím akcentem, kteří po zuby ozbrojení pronikali do okolních vesnic a vraždili křesťany. Když se protesty rozšířily po celé Sýrii a dorazily také do Alepppa, sestra Maria Guadalupe na vlastní oči viděla proassadovské manifestace, které několik hodin poté západní sdělovací prostředky vydávaly za protirežimní povstání.

Právě sdělovací prostředky, zjevně podporující působení vnějších ozbrojených sil v Sýrii, argentinská řeholnice žaluje ze spoluviny na syrském masakru. „Sýrie byla nezávislá a bohatá“, říká, „proto někteří lidé v elegantních oblecích využili džihádistických skupin k jejímu rozložení“. Sestra poukazuje zejména na hospodářské embargo uvalené proti Damašku, které syrské obyvatelstvo dovedlo k naprostému vyčerpání. „S jedinou výjimkou“, poznamenává, „v roce 2012 byl zrušen zákaz na vývoz ropy, jejíž těžbu v té době ovládali tzv. povstalci a Islámský stát. Možná proto, aby se tyto složky mohly financovat?“ Sestra Maria Guadalupe neváhá vyslovit pravdu o roli mezinárodní koalice pod vedením Spojených států amerických: „Jejich letadla přelétávala nad základnami tzv. Islámského státu, ale nikdy je nebombardovala. To znamená přímou podporu. Lidé, kteří hlasitě mluví o demokracii a lidských právech, zároveň vydržují terorismus“, vyvozuje řeholnice s otázkou: „Proč bychom měli vnucovat demokracii Syřanům, kteří si demokraticky zvolili vládu, zaručující pokojné soužití a mír?“

Sžíravá politická analýza nicméně argentinské řeholnici nebránila v tom, aby hlavní část své výpovědi věnovala rozhodnému postoji syrských křesťanů, kteří tváří v tváří svým katanům nezapřeli víru v Krista. Řeholnice mluví o zázracích ve městě, které se před válkou oddávalo zábavě a výstřelkům a žilo poněkud povrchní a mondénní vírou. Připravenost dnešních Aleppanů na mučednictví tak je skutečným zázrakem – je to milost, kterou jim dává Pán, upozorňuje sestra Maria Guadalupe. Křesťané v Aleppu uvažují o smrti jako o konkrétní každodenní možnosti, čímž se vracejí k tomu, co je podstatné. Už neinvestují do ničeho, co jim může být kdykoli odebráno, nýbrž do věčného života. Tento duch je nakažlivý také pro nás, podotýká řeholnice z Institutu Vtěleného Slova a doporučuje: Měli by se jím infikovat také křesťané v okolním světě. Přestože možná nejsou vystaveni krvavému pronásledování, trpí neméně krutým útiskem kvůli zákonům znevažujícím život, rodinu a manželství a vzhledem k omezování náboženské svobody. Sestra Maria Guadalupe v této souvislosti citovala jednoho syrského křesťana, který emigroval do Madridu. Šokovalo jej rozhodnutí tamního magistrátu, které zakazuje stavění jesliček na veřejnosti. Jeho lapidární komentář zněl: „Pokud je toto vaše demokracie, ať žije náš diktátor“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.