Bazilika sv. Rity opět otevřena

6.12.2016 

Znovu je možné modlit se u hrobu sv. Rity. Bazilika v Cascii byla uzavřena po zemětřesení 30. října letošního roku, které mělo epicentrum nedaleko rodných míst sv. Rity, jedné z nejuctívanějších italských světic. Škody byly v rekordním čase opraveny a statika zpevněna. Přestože se v této apeninské oblasti nepřestává země otřásat, kaple, v níž je vystaveno tělo sv. Rity, je opět veřejně přístupná.

Rektor baziliky o. Bernardino Piciaroli přiznává, že místním augustiniánům velmi záleželo na co nejrychlejším otevření chrámu, aby se lidem dodala odvaha a obnovily se poutě, ze kterých Cascia žije:

„Je velmi důležité znovu otevřít kostel, mít možnost modlit se ke sv. Ritě a opět zakoušet její útěchy, které pocházejí z milosti, od Pána. Blízký kontakt s touto svatou ženou jistě mnoha rodinám vlije novou naději. Vrátí se také poutníci. Je důležité mít odkud čerpat naději, když se nadále otřásá země. Je mnoho obtíží se zajištěním školní výuky, s pomocí pro staré lidí a nemocné. Potřebujeme materiální podporu, ale také velkou duchovní sílu. Proto nám tak velmi záleželo na znovuotevření baziliky. Také proto, abychom vyjádřili vděčnost Pánu za to, že v Cascii nikdo nezahynul. Nyní spolu s obyvateli města říkáme: „Odvahu, děkujme Pánu a trochu více se věnujme duchovním věcem, věcem Božím!“ – Řekl Vatikánskému rozhlasu o. Bernardino Piciaroli, rektor baziliky sv. Rity v Cascii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.