Kongregace pro klérus vydala nový dokument o kněžské formaci

8.12.2016 

Knězskou formaci je třeba obnovit a vrátit jí centrální místo – říká v rozhovoru pro Osservatore Romano kardinál Beniamino Stella. To je také jedním z důvodů, který inspiroval vypracování nové Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, totiž dokumentu o formaci kněží, který s dnešním datem vydala Kongregace pro klérus. Jak zdůrazňuje její prefekt, poslední dokument toho druh vyšel před 46 lety, a nová Ratio fundamentalis si tedy klade za cíl být efektivním a novodobým nástrojem integrální kněžské formace.

Dokument inspirovaný magisteriem papeže Františka o kněžství se snaží vyváženým způsobem propojovat lidskou, duchovní, intelektuální a pastorační dimezi formace. Kardinál Stella poukazuje na to, že v životě církve „nejsou novinky nikdy odděleny od tradice“, naopak ji „doplňují a porohlubují“. Do dokumentu byly proto začleněny také směrnice obsažené v dokumentu Pastores dabo vobis z roku 1992. Nová Ratio se dále snaží překonávat „některé automatismy, které se vytvořily v minulosti, a klade si za cíl předložit cestu integrální formace, která napomáhá člověku v dozrávání po všech stránkách.“ Stručně řečeno – pokračuje prefekt Kongregace pro klérus – „abych byl dobrý kněz, je také zapotřebí - kromě zvládnutí všech zkoušek - prokázat lidskou, duchovní a pastorační zralost.“

Kardinál Stella vyjmenovává tři „klíčová slova“ nového dokumentu. Na prvním místě „lidskost“ – potřebujeme kněze, kteří jsou „mírní, autentičtí, loajální, vnitřně svobodní, vyrovnaní po emoční stránce, schopní vytvářet pokojné vztahy mezi lidmi a žít evangelní rady bez rigidity, pokrytectví a obezliček“. Druhým slovem je „duchovnost“: kněz není „náboženským organizátorem nebo funkcionářem posvátna, nýbrž je učedníkem milujícím Pána, jehož život a služba jsou zakotveny ve vnitřním vztahu k Bohu“. A konečně třetím slovem je „rozlišování“. Prefekt Kongregace pro klérus připomíná papežovy obavy z návratu „rigidity, která není nakloněna situačnímu rozlišování“, do seminářů, jak to formuloval v promluvě ke generální kongregaci Tovaryšstva Ježíšova. Hlavní linií, kterou chce nový dokument sledovat, je tedy formace kněží, kteří jsou prozíraví v rozlišování, říká v prezentaci nové Ratio fundamentalis věnované kněžské formaci kardinál Beniamino Stella.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.