Blíží se svatořečení španělského piaristy

22.12.2016 

Papež František přijal prefekta Kongregace pro svatořečení, kard. Angela Amata, a oprávnil jeho úřad k vydání dekretů, díky kterým bude církev uctívat jednoho nového světce, sto deset blahoslavených a pětici ctihodných Božích služebníků, u kterých byly uznány heroické ctnosti. Potvrzením zázraku na přímluvu o. Faustina Miguaeze (1831-1925) se přiblížilo svatořečení tohoto španělského piaristy (foto), který žil na přelomu 19. a 20. století a založil ženskou kongregaci inspirovanou kalasánskou spiritualitou (Congregación de Hijas de la Divina Pastora).

K novým blahoslaveným církev připočítá 109 mučedníků španělské revoluce, kteří byli zavražděni z nenávisti k víře v letech 1936-37. Je to představený klaretiánské komunity v Sabadell (Barcelona), o. Mateos Casals a jeho 108 spolubratrů. Další beatifikační dekret se týká florentské řeholnice s. Leopoldiny Naudet, která žila na přelomu 18. a 19. století a založila ženskou kongregaci Sester Svaté rodiny, inspirovanou ignaciánskou spiritualitou.

Hrdinský stupeň ctností byl uznán u tří mužů a dvou žen. Jsou to silně sociálně angažovaný francouzský kněz Jean-Baptiste Fouque, italský řeholník Vavřinec od sv. Ducha (občanským jménem Egidio Marcelli), španělská řeholnice a zakladatelka misijní kongregace s. Rafaela od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (občanským jménem Sebastiana Lladó y Sala), italská řeholnice a zakladatelka Institutu apoštolek Nejsvětějšího Srdce Ježíšova Clelia Merloni a konečně laik, argentinský inženýr Isidoro Zorzano Ledesma, z Prelatury Svatého kříže a Opus Dei.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.